ЧЕРНІГІВЩИНА ВІДЗНАЧАЄ ПЕРШУ РІЧНИЦЮ ВИГНАННЯ РОСІЙСЬКИХ АГРЕСОРІВ

2023.03.30

Сьогодні, 30 березня 2023 року, в Чернігові згадували героїв, які рік тому зупинили російських агресорів на підступах до Чернігова.

В пам'ятних заходах взяли участь голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, голова Чернігівської обласної ради Олена Дмитренко та її перша заступниця Ніна Лемеш, начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський, керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України, Єпископ Чернігівський і Ніжинський  Антоній, військовослужбовці, волонтери та інші.

Низку патріотичних та духовних творів виконав Академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру (диригент - Ігор Найдьон).

Зокрема, мітинг з вшанування пам’яті загиблих захисників Чернігівщини відбувся в передмісті обласного центру - селі Новоселівка, де 36 днів поспіль точилися запеклі бої. Пагорби біля села Новоселівка стали важливим рубежем протистояння захисників української землі. Звідси до центру Чернігова – 9 км по прямій, до Києва – 150 км. Тут зупинили російських загарбників, які збиралися взяти Київ за три дні. Під час запеклих боїв навколо Новоселівки загинули десятки українських захисників – танкісти, артилеристи, прикордонники, бійці тероборони. І власним життям зупинили ворога. Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання.

В пам’ять про них було відслужено заупокійну літію.

Заходи продовжилися на території Іванівської територіальної громади в селі Лукашівка, що поблизу Чернігова. Тут пролягав один з рубежів, де при наступі на Чернігів завойовники отримали рішучу відсіч з боку українського війська.

Дев’ятого березня минулого року бій біля села Лукашівка тривав із сьомої години ранку до чотирнадцятої. Підрозділ Сил Оборони України, який налічував дещо більше сотні бійців, мужньо протистояв наступаючому ворожому війську, яке на озброєнні мало 80 одиниць броньованої техніки. Під час окупації Лукашівки, яка тривала 21 день, російські загарбники розставили свою техніку у дворах місцевих жителів, а в Вознесенській церкві розмістили склад зброї.

В героїчному бою під Лукашівкою, де майже на добу було зупинено просування ворожого війська, загинуло 20 захисників української землі,  значну кількість мирних жителів було розстріляно «російськими визволителями» за час окупації.

Учасники мітингу поклали квіти до Пам’ятного Хреста, що встановлений біля Вознесенської церкви - пам'ятки архітектури початку ХХ ст., яка в наслідок російської агресії отримала значні пошкодження, та взяли участь у поминальній церковній службі.

Пам’ятний захід, приурочений річниці звільнення Чернігівщини від російських окупантів, також відбувся на території Лижної бази біля Чернігова. В мирний час база слугувала центром підготовки біатлоністів. Під час ворожої облоги обласного центру тут позиції тримали 58 військових. Вони відбивали ворожі атаки впродовж кількох годин, але росіян було значно більше, тому 50 бійців урешті відійшли, щоб не потрапити в оточення. Але восьмеро залишилися, заховались у підвалі і закидували гранатами наступаючих росіян. На підтримку оточеним захисникам військове командування направило групу з 20 бійців. І щойно українські воїни почали заходити на територію бази - ворог відійшов. В результаті атаки наші бійці захопити трофейні «Тигр» і «БМП».

Учасники мітингу, участь в якому взяли представники влади, військовослужбовці та волонтери, пам'ять українських воїнів, які ціною життя не пропустили ворога до Чернігова, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до символічного каменю.

Заходи з нагоди першої річниці звільнення Чернігівщини від російських окупантів також пройшли в мікрорайонах Коти та Масани, що у Чернігові.

За повідомленнями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації


QR-Code generated with LudwigQRCode