“ВЕЧІР УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ” ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Симфонія № 1, ре-мажор, тв. 52, "З моєї Батьківщини" Сергія Борткевича нині справедливо вважається одним з найяскравіших творів симфонічної музики 20-го століття. Між тим, симфонія, як і вся творчість Борткевича, після забуття була заново відкрита для любителів класичного мистецтва відносно нещодавно. “Саме оркестр “Філармонія” 22 роки тому вперше виконав — після 50-літнього забуття — цю симфонію, і таким чином почав повернення імені та творчості Сергія Борткевича в Україну, на рідну землю”, — розповідає художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач.

26 квітня 2023 року у виконанні оркестру “Філармонія” під диригуванням Михайла Скидана симфонія "З моєї Батьківщини" Сергія Борткевича прозвучала у першому відділенні великої концертної програми “Вечір української музики”, присвяченої пам’яті жертв Чорнобильської трагедії. Твір, що вважається критиками музичним вираженням долі композитора, прозвучав драматично і щемливо — так звучить туга за втраченою Батьківщиною. І в той же час — піднесено і обнадійливо.

У другому відділенні концертної програми відбулася чернігівська прем’єра “Великодньої ораторії” сучасного українського митця Юрія Захожого-Катренка. Ім’я цього композитора, співака, художника добре відоме чернігівським шанувальникам музичного мистецтва: його виступи як вокаліста, виконання його композицій неодноразово супроводжувалися оваціями глядачів у залі обласного філармонійного центру.

“Великодня ораторія” — твір, ідея якого зародилася в автора ще в студентські роки як пошук відповідей на питання: “Що не так з нашою духовністю, з нами самими?” За словами пана Юрія, у багато в чому театралізованому творі описується одна з найбільших трагедій в історії — страсті Христові та земна смерть Ісуса на Голгофі. “У нашій традиції тема страстей не культивується, — каже Юрій Захожий-Катренко, — але для мене очевидно: назрів час, коли ми маємо налаштувати себе на інший лад, на іншу духовність”.

Успіх “Великодньої ораторії” став результатом колаборації кількох мистецьких колективів — Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач), Академічного камерного хору ім. Дмитра Бортнянського (художній керівник та головний диригент — Іван Богданов, диригент — Ігор Найдьон), хору студентів Чернігівського музичного коледжу ім. Левка Ревуцького (керівник — народна артистка України Марина Гончаренко) та концертного хору хлопчиків та юнаків АКХ ім. Д. Бортнянського (керівник — Світлана Корма). Солісти: сопрано — Катерина Іващенко-Василяко, меццо-сопрано — Олена Туряк, тенор — Юрій Захожий-Катренко, бас — заслужений артист України Едуард Брагіда. Диригував виконанням “Великодньої ораторії” Михайло Скидан.

"Великодня ораторія" - відео:

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode