ГОЛОСИ ВЕЛИКИХ ПОЕТІВ ВІД ОЛЕНИ БЕЛЕВАНЦЕВОЇ

ОЛЕНА БЕЛЕВАНЦЕВА

Змістовний і хвилюючий поетичний вечір подарувала чернігівцям 11 травня 2017 року Олена Белеванцева, артистка розмовного жанру Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. «Я не жалуюся на тебе, доле…» назвала вона свою першу сольну програму, до якого йшла майже два роки. Вечір присвятили Дню Матері, і в залі філармонійного центру були присутні матері, чиї долі розколола війна і до кого насамперед зверталася у своїй творчості Олена Белеванцева. Сама вона втратила сина, Володимира Близнюка, який загинув у перший день перемир’я, 6 вересня 2014 року біля Станиці Луганської. «Майдан змінив нашу долю і всієї України. Герої Небесної Сотні показали дорогу до України вільної, демократичної, про яку мріяв великий Тарас Шевченко і її найкращі доньки й сини. І я пишаюсь, що серед них був і мій син, Володя Близнюк», - сказала Олена Белеванцева, звертаючись до глядацької зали, де зібралися матері воїнів АТО, побратими, ветерани цієї війни. Непоправна втрата не зламала її, за два роки вона стала майстром художнього слова. Відтепер зі сцени доносить мудрість, мужність і силу великих поетів і письменників, які так необхідні нам сьогодні.

У програмі пролунали поезії Тараса Шевченка, Івана Франка, Ліни Костенко, Івана Драча, поезії чернігівських авторів Івана Буренка, Петра Зуба. З особливим глибоким змістом пролунав від Олени Белеванцевої вірш Ліни Костенко: «Це звір огидної породи, лох-несс холодної Неви, куди ж ви дивитесь, народи?! Сьогодні ми, а завтра ви!» Артистка також володіє білоруською мовою, адже родом з Білорусі. Тож у концерті пролунала білоруська класика: Янка Купала, Якуб Колос, Ніл Гілєвич.

У концерті також взяли участь колеги Олени Белеванцевої – заслужений артист України Володимир Гришин, заслужений артист України Сергій Сулімовський, лауреат міжнародних конкурсів Сергій Гладарьов, академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, студент ЧНПУ ім. Т. Шевченка Сергій Гончаренко, концертмейстери Віктор Заєць та Лариса Забара.

Дебютував цього вечора на професійній сцені і молодший син Олени Белеванцевої Олексій, який вчиться грі на скрипці. Він виконав твір українського композитора Бориса Лятошинського «Мелодія».

Режисером та ведучим концертної програми був заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта. Зустріч з ним два роки тому власне стала доленосною для Олени Белеванцевої. Саме їх творча співпраця зробила можливою і цей творчий вечір, і становлення її як артистки, як майстра художнього слова. Попереду багато цікавих задумів. Олег Васюта відзначає надзвичайний артистичний талант Олени Белеванцевої, яка фактично продовжує справу незабутньої артистки розмовного жанру і великої української патріотки Раїси Решетнюк. А ще Олена Белеванцева досконало володіє білоруською, що надзвичайно розширяє її творчий діапазон.

Віра Лобановська


Фоторепортаж Віктора Кошмала
Сюжет: sknewsTV


QR-Code generated with LudwigQRCode