НЕБО НІБИ ПЛАКАЛО РАЗОМ З ЛЮДЬМИ, РОЗДІЛЯЮЧИ СКОРБОТУ ЗА НЕВИННИМИ ЖЕРТВАМИ

ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

21 травня 2017 року вся Україна вшановувала пам’ять невинних жертв сталінського терору, аби ніколи не допустити повторення цього мороку. До пам’ятного знаку “Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ століття”, розташованого поблизу с. Халявин Чернігівського району на 20-тому кілометрі Гомельського шосе, прибули родичі загиблих, небайдужі громадяни, представники громадських організацій, виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Офіційну делегацію очолили голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, перший заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако. Пам’ятний знак встановлено на місці братської могили, де наприкінці 30-х років минулого століття були поховані тисячі репресованих жителів Чернігівщини.

Хвилиною мовчання, свічками пам’яті, квітами вшанували загиблих співвітчизників. Їх за період існування комуністичного режиму було знищено близько 10 мільйонів. Заупокійну літію за невинно убієнними відправив настоятель храму святих Великомучеників Михайла і Федора УПЦ Київського патріархату протоієрей отець Олег. «Найстрашніше те, що це був узаконений державою злочин!» - наголосив священик у своїй проповіді.

У квітучому травневому лісі моторошно чути і усвідомлювати страшні цифри і факти, які оголошує ведучий: «Впродовж 1937-38 років за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб, майже третину з яких було страчено. Вироки вирізнялися особливою жорстокістю. Переважна більшість звинувачень була сфальсифікована…»

Спираючись на паличку завмерла біля могил згорьована заплакана жінка, Параска Семенівна Каливод. Їй 88, вона приїхала з міста Ромни, що на Сумщині. Тут похований її тато, Семен Каливод, забраний у період Великого терору і знищений у пеклі режиму. Їй, найменшій з 5-ти дітей, він сказав на порозі: «Чекай мене, Пашуню, я ні в чому не винуватий». І вона чекала, а потім десятиліттями шукала його могилу. Їй казали - не лізь, бо ляжеш поруч з батьком. І коли настали інші часи, і знайшлися помічники, і пішла назустріч влада, то розшукали місце поховання тут, на Чернігівщині. Сьогодні вона – живий свідок того непоправного горя, яке творили зі своїм народом верховоди нелюдського режиму.

Кажуть, щороку саме у День вшанування жертв політичних репресій іде дощ. Ніби небо плаче разом з людьми, розділяючи їхню скорботу. День пам'яті жертв політичних репресій відзначають в Україні в третю неділю травня відповідно до Указу Президента України від 2007 року. Нинішній рік є сумним ювілеєм: 80-ті роковини Великого терору – масових політичних репресій 1937-38 років. Тож у березні 2017 року Президент України Петро Порошенко підписав відповідний Указ щодо заходів гідного вшанування пам’яті жертв та донесення до українського суспільства і світової спільноти об’єктивної інформації про злочини комуністичного режиму на території України у ХХ столітті.

У заходах вшанування біля пам’ятного знаку “Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ століття” поблизу с. Халявин Чернігівського району брали участь колективи Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: Духовий оркестр під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука, Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура та Капела бандуристів імені Остапа Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode