МІСТИЧНА НІЧ ІВАНА КУПАЛА НА ГОЛУБИХ ОЗЕРАХ

КУПАЛО 2017

8 липня 2017 року на високій кручі над Голубим озером зустрілися чарівні народні традиції і глибока філософія бардівської пісні.  Надзвичайна гармонія прекрасної природи і людської творчості стала можливою завдяки ідеї організувати фестиваль авторської  пісні у комплексі «Голубі озера», що у селі Олешня Ріпкинського району на Чернігівщині.

Задумка виявилася настільки вдалою, що фестиваль став міжнародним і відбувається вже шостий рік поспіль у період свята Івана Купала. Поміркувати про життя разом з мудрими бардами, а потім зануритися у глибину віків, до прадавніх легенд і вірувань далеких предків у неймовірній по красі виставі «Свято купальської традиції «Івана Купала» на «Голубих озерах» від Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура. Прожити все це за один день – неймовірні враження!

Для учасників свята, яким пощастило у ці дні опинитися на Голубих озерах, розгорнулися просто безмежні можливості активного і водночас дуже змістовного відпочинку в оточенні казкової природи. Дихати цілющим повітрям хвойного лісу, плавати в голубому озері і засмагати на теплому піску, борознити водну гладь у катамарані чи перетнути повітряним способом – на тарзанці. А можна посмажити шашлики, пограти у волейбол, поспілкуватися з друзями у літньому будиночку або в альтанці. Чи освоїти творення сувеніру своїми руками разом з майстрами народних ремесел, що розгорнули тут і виставку, і торгівлю. І все це – під супровід чудової музики і прекрасних пісень від фольклорних та аматорських колективів району і області. А ще – справжній концерт від професіоналів, майстрів своєї справи, артистів Академічного народного хору Чернігівського філармонійного центру. У денному концерті глядачів поступово готували до кульмінації свята – нічного дійства на березі озера у стилі народних святкувань Івана Купала.

Напрочуд гармонійно впліталися у свято українських традицій філософські роздуми про життя від сучасних бардів. Постійний учасник і шанувальник фестивалю бардівської пісні на Голубих озерах Леонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації, у своїй промові зауважив, що цього року фестиваль був як ніколи вражаючим і яскравим, багатим на справжні таланти: «Хочу побажати, щоб та енергія життя, яка  вирує у вас всередині,  відображалася у ваших  піснях! Приїжджайте на Голубі озера, де ви можете зустрітися, відпочити, виплеснути свою енергію».  Засновник і натхненник фестивалю авторської пісні Іван Чаус, голова благодійного фонду імені Софії Русової, зі свого боку висловив вдячність обласній адміністрації за багаторічну підтримку цього свята, і особисто Леоніду Сахневичу за любов до авторської пісні.

На завершення фестивалю всі учасники і глядачі разом, як це прийнято у бардів, виконали заключну пісню. Цього разу обрали бардівський хіт про весну, яка приходить, і всім одразу не до сну. І це було в тему – бо містична ніч тривала.



Тепер вже на березі озера, де, відображаючись у водяному дзеркалі ніби на велетенському екрані, у спалахах вогнища водили хороводи українські дівчата, з ними жартували українські парубки, і разом вони відтворювали обрядове дійство з древніми персонажами: Купалою – покровителем достатку і вогню, і Мареною – покровителькою води та родючості. Поступово артисти академічного народного хору Чернігівського філармонійного центру цілковито занурили глядачів у чарівну атмосферу містичного прадавнього свята. Палало багаття, котилися згори вогняні колеса, що символізують літній сонцеворот, пливли по озеру дівочі вінки з вогниками свічок. І прекрасні українські обрядові пісні, запальні танці, яскраві народні костюми – незабутні враження від майстерного відтворення артистами Чернігівського філармонійного центру цього колоритного обрядового дійства отримали всі, хто мав щастя опинитися у цей час на Голубих Озерах.



До ранку тривав естрадний концерт за участі солістів колективу концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру: лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів Марини Маккей, Ольги Печко, В’ячеслава Мацвійко, а також Богдана Тонкошкурого, В’ячеслава Петрика. Ведучі великої святкової програми - артисти Чернігівського обласного філармонійного центру Інна Василенко та Дмитро Обєдніков відпрацювали впродовж усього напруженого і яскравого святкового дня, утримуючи у єдиному руслі насичене подіями свято і майстерно діючи в непередбачуваних ситуаціях.

VI Міжнародний фестиваль авторської пісні та Свято купальської традиції «Івана Купала на «Голубих озерах» відбулися за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної  адміністрації, Благодійного фонду ім. Софії Русової, Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв, Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, Ріпкинської районної державної адміністрації.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode