НА ХВИЛЯХ ЧАРІВНОЇ МУЗИКИ У ВИКОНАННІ ХЬОКА ЛІ ЗАВЕРШИВСЯ СЕЗОН

ХЬОК ЛІ


Завершальний акорд у концертному сезоні класичної музики був надзвичайно яскравим. Адже на сцені Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм 25 липня 2017 року дарував своє мистецтво вже добре відомий чернігівцям корейський піаніст Хьок Лі. У свої 17 років він відпрацював повноцінний сольний концерт зі складних різножанрових фортепіанних композицій. Пролунали відомі популярні твори: «Місячна соната» Л. Бетховена, Етюд №12 Ш. Алькана, твори Фредеріка Шопена – Скерцо №2, Ноктюрн №1, Полонез №6, Балада №1, Мазурки №2 та №4. На завершення концерту – блискуче виконання Угорської рапсодії №2 Ференца Ліста! Публіка не хотіла відпускати музиканта, і на біс він виконав «Танець Феї Драже» з балету «Лускунчик» Петра Чайковського.

За творчим шляхом обдарованого корейського піаніста чернігівські шанувальники музики спостерігають вже впродовж трьох років. Як зауважив художній керівник та головний диригент академічного симфонічного оркестру «Філармонія» заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач, перед нами сьогодні вже цілком досвідчений музикант. За його плечима третя премія на юнацькому міжнародному конкурсі імені Петра Чайковського, Гран-прі на Міжнародному конкурсі Шопена у юнацькій групі, а цього року він завоював Гран-прі на престижному Міжнародному конкурсі імені Ігнація Падеревського у Польщі. Здобута премія дає можливість продовжити навчання у Московській консерваторії, де він удосконалює своє мистецтво під керівництвом професора Володимира Овчиннікова. А серед найближчих планів - у серпні цього року Хьок Лі виступатиме у Польщі на фестивалі імені Фредеріка Шопена.

Сольним концертом Хьока Лі завершився концертний сезон класичної музики у Чернігівському філармонійному центрі фестивалів та концертних програм, водночас і міні-фестиваль «Концерти з обдарованою молоддю світу», започаткований Миколою Сукачем. Цього літа у рамках проекту відбулося шість концертів за участі японських та корейських музикантів та диригентів. До проекту також долучився знаменитий російський піаніст та педагог, лауреат міжнародних конкурсів Вадим Руденко. Його майстер-класи змогли пройти у Чернігівському філармонійному центрі учасники проекту «Концерти з обдарованою молоддю світу»: японські музиканти Такеру Ушіяма, Йоко Канеко та Аіко Ямада, а також Хьок Лі, які отримали відповідні сертифікати. Концерту самого Вадима Руденка чернігівці сподіваються дочекатися у березні наступного року.

Підсумовуючи яскравий і насичений концертний сезон, Микола Сукач не міг не згадати і ті прикрі проблеми, що дошкуляють і музикантам, і відвідувачам філармонії – зношеність інструментів, у багатьох з яких давно закінчився термін експлуатації. Користуючись нагодою, він подякував настроювачу інструментів Олександру Шубіну, завдяки якому підтримується певний рівень якості звучання. А також Вадиму Руденку, майстерність якого дозволяє йому, як зауважив Микола Сукач, грати на роялі «Естонія» так, як грають на найкращих концертних інструментах. «Однак якість інструментів – дуже велика наша проблема, яка відсторонила від концертів з нашим оркестром багатьох чудових музикантів світу. Тому і ви, і я цілком слушно можемо вважати себе дещо обкраденими», - звернувся до публіки керівник симфонічного оркестру. Однак це – тема іншої розмови. Наразі Микола Сукач побажав всім гарного відпочинку і відновлення сил, адже невдовзі нас чекає новий концертний сезон.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode