ДЗВОНИ ПАМ’ЯТІ ПО БЕЗНЕВИННИХ ЖЕРТВАХ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ

ДЗВОНИ ПАМ'ЯТІ

24 листопада 2017 року, напередодні сумної дати – вшанування 84-х роковин страшної трагедії Голодомору 1932-33 років – у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся літературно-мистецький захід. «Пам’яті майже 18 мільйонів українців, які загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933 роках. Пам’яті українських сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії XX століття. Їм, неоплаканим, по-християнськи не відспіваним і не пом’янутим, їм, похованим без труни і пошани, у спільних могильниках, їм, забутим владою протягом десятиліть – присвячується …», - журливо й скорботно лунали у темряві залу слова ведучих Інни Василенко та Дмитра Обєднікова. Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура представив театралізовану літературно-музичну композицію, відтворюючи мистецькими засобами атмосферу суцільного жаху цього нелюдського злочину.

Під враженням від майстерної постановки у виконанні професійних артистів філармонійного центру, ми вкотре згадуємо Голодомор як національну трагедію, усвідомлюємо масштаби заподіяного нашому народові лиха, незліченні скалічені долі і психологічні травми через покоління, незліченних ненароджених дітей і тих, що безневинні загинули у страшних муках. Жахливо усвідомлювати, що і найродючіша земля планети може стати пустелею й могилою для свого корінного народу, і цілий народ, волелюбний і працьовитий, може стати заручником злочинної фантазії. Десятиліттями вдавалося приховувати цей страшний більшовицький внесок в історію наймерзенніших злочинів людства – шляхом репресій та маніпуляцій людською свідомістю. Але правда все одно пробивається, і нині все нові й нові подробиці диявольської афери змушують здригатися від незбагненного безглуздя нелюдської жорстокості.

Навіщо ятрити рани? Бо пам’ятати про страшні події змушує прагнення історичної справедливості, необхідність молитися за невинних жертв, відповідальність перед майбутнім за недопущення подібного лиха. 25 листопада вся Україна вшановувала у скорботі пам’ять знищених Голодомором 1932-33 років. Це національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту субботу листопада.  Цього року пам’ятні заходи до 84-х роковин геноциду пройшли під гаслом "Голодомор — помста за свободу, помста за революцію". Жалобні заходи відбулися також у 32 країнах світу. Визнання Голодомору 1932-1933 років актом геноциду українського народу закріплено на законодавчому рівні - Законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні», ухваленого Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Віра Лобановська

-----
Фото Віктор Кошмал


QR-Code generated with LudwigQRCode