РІЗДВЯНА ЗУСТРІЧ З «КИЇВ-ТРІО» У ЧЕРНІГОВІ

Сюжет: Телеканал Новий Чернігів


Непересічна мистецька подія відбулася у передноворічні дні у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. До нашого міста із святковою програмою «Різдвяні вечори» завітали всесвітньо відомі музиканти у складі оригінального колективу «КИЇВ-ТРІО»: Володимир Винницький (фортепіано), Наталія Хома (віолончель), Назарій Пилатюк (скрипка). Концертуючи по усьому світові, виступаючи у найвідоміших концертних залах, музиканти не забувають про Батьківщину. Вони започаткували гарну традицію: щороку у грудні виступати з концертними програмами «Різдвяні вечори» в Україні. Зазвичай тріо дає концерти у Львові, Києві, не забувають музиканти й про Чернігів. І 17 грудня 2017 року у Чернігівському філармонійному центрі шанувальники класичної музики насолоджувалися вишуканою грою цих прекрасних музикантів світового рівня. У їхньому виконанні пролунали твори великих композиторів Франца Шуберта та Сергія Рахманінова.

У кожного з музикантів приголомшлива особиста кар’єра. У творчий колектив вони зібралися не одразу. Спочатку перетнулися шляхи Володимира Винницького та Наталії Хоми. Дивовижно, але доля звела їх не у Львові, де обоє народилися і навіть навчалися в одній спеціалізованій музичній школі імені Соломії Крушельницької з різницею у кілька років. І не у Москві, коли Наталія знову повторила шлях Володимира, вступивши до Московської консерваторії і потім до аспірантури. Їхня доленосна зустріч відбулася тільки у США, куди обоє виїхали працювати за фахом. Відтоді й розпочалася спільна творча кар’єра, а незабаром вони з’єднали свої долі у шлюбі. Із земляком Назарієм Пилатюком вони також зустрілися у США під час його гастролей. І вирішили створити тріо.

Назва колективу виникла природно – об’єднані любов’ю до рідної України, де народилися та отримали гарну музичну освіту й потужний імпульс для творчості, із величезною пошаною до столиці Києва, де працювали й отримали визнання, музиканти одностайно підтримали ідею називатися «КИЇВ-ТРІО». Відтоді прославляють своєю творчістю Київ та Україну по всій землі, виступаючи із сольними концертами у найпрестижніших залах світу, у тому числі таких як Карнегі-Хол (США), Вігмор-Хол (Великобританія), Шанзелізе-Хол (Франція) та інших.

На концерт відомих колег-музикантів прибув почесний гість, Ректор Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, доктор мистецтвознавства, професор, народний артист України Володимир Рожок. Послідовно відстоюючи позиції класичної музики у сучасному світі, він високо оцінив роботу Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм у цьому напрямку. На його переконання, залучення зірок світового рівня для виступів на чернігівській сцені, таких як музиканти «КИЇВ-ТРІО», якнайкраще сприяє утвердженню й пропагуванню класичного музичного мистецтва. «Сьогодні у нас в гостях надзвичайний колектив, знаний і в Україні, і в світі. Працюючи за кордоном, вони душею й серцем з нами, з українською музикою, зі своєю Батьківщиною. Музика не має кордонів. Головне її завдання – об’єднувати людські серця», - наголосив Володимир Рожок. Родом з Чернігівщини, він з особливим задоволенням відзначив: «Дуже радію, що на моїй землі буяє концертне життя. Я вже чотирнадцятий рік ректор, обраний голосуванням всього колективу. За цей час ми підготували близько 180 молодих талановитих музикантів саме з Чернігівщини. І це, я вважаю, моя віддача, мій патріотичний обов’язок як вихідця з землі Чернігівської, адже наші випускники будуть пропагувати класичне мистецтво!»

Концерт «Різдвяні вечори» з «КИЇВ-ТРІО» відбувся у рамках творчого проекту «Камерно-інструментальний абонемент». Автор проекту та ведучий заслужений діяч мистецтв України,  доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта. Проект реалізується за підтримки Національної всеукраїнської музичної спілки України, Національної спілки композиторів України, Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Щодо подальших планів, то знову побачити знамените тріо чернігівцям пощастить на традиційних «Різдвяних вечорах». Наприкінці 2018 року у грудні місяці музиканти пообіцяли знову виступити у Чернігові. До того ж відгукнулися на пропозицію художнього керівника та головного диригента заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача про спільний концерт з очолюваним ним академічним симфонічним оркестром «Філармонія».

Віра Лобановська

Довідково:
Володимир Винницький народився у Львові. Закінчив Львівську спеціалізовану музичну школу ім. С. Крушельницької, Московську консерваторію імені П.І. Чайковського та аспірантуру. Викладав у Київській консерваторії (нині Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського), був солістом Національного симфонічного оркестру України. Активно концертував в Україні, республіках колишнього Радянського Союзу, а також у Європі, США, Канаді, Центральній і Південній Америці, Південній Африці – фактично об’їздив увесь світ. У США він мешкає з 1991 року. Працював на фортепіанних факультетах в музичних закладах Нью-Йорка, в Університеті Коннектикута. З 2003 року він – музичний директор фестивалю у Центрі музики й мистецтва в Грін-Каунті (Нью-Йорк) («Music and Art Center of Greene County»). Володимир Винницький також є директором відділу камерної музики у коледжі Чарльстона (штат Південна Кароліна). У 2012 року був обраний головою журі П'ятого Міжнародного конкурсу піаністів пам'яті Еміля Гілельса в Одесі.
Почесний професор Київської національної музичної академії України ім. П. І. Чайковсього (2015), Почений професор Одеської музичної академії ім. А. Нежданової (2010), Почесний професор Львівської музичної академії ім. М. Лисенка (2008), Переможець Distinguished Artists Award (1994), Лауреат Міжнародного конкурсу піаністів ім. Маргарити Лонг і Жака Тібо (Париж, 1983).

Наталія Хома, віолончелістка, Лауреат Міжнародних конкурсів, професор коледжу в Чарльстоні. Народилася у Львові, закінчила Львівську спеціалізовану музичну школу ім. С. Крушельницької. Навчалася у Львівській консерваторії (нині Львівська музична академія ім. М. Лисенка), Московській консерваторії ім. П.І. Чайковського та аспірантурі. У Сполучених Штатах Америки мешкає з 1991 року. Навчалася в Університеті Бостона під керівництвом професора Леслі Парнаса, де отримала диплом артиста (the Artist Diploma). Переможець і лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів: Всеукраїнського конкурсу ім. М. Лисенка (1981), Міжнародного конкурсу ім. Пабло Казальса (Будапешт, 1985), конкурсу у місті Маркнойкірхені (Німеччина, 1987), Міжнародного конкурсу ім. П.І. Чайковського у Москві (1990), перша премія на Міжнародному конкурсі віолончелістів у Белграді (1990). Наталія Хома – перша і єдина серед українських віолончелістів стала лауреатом Міжнародного конкурсу імені П.І. Чайковського. Співпрацювала з кращими оркестрами світу і виконувала сольні програми у Великому залі імені П.І.Чайковського (Москва), Merkin Hall i Weill Recital Hall (Нью-Йорк), Jordan Hall і Tsai Performance Center (Бостон), Krannert Center (штат Ілінойс, США), Wharton Center (Мічіган), Schauspielhaus (Берлін), Palais des Beux Arts (Брюссель), Amphitheatre Richelieu de la Sorbonne, Salons de Boffrand de la Presidence du Senat (Париж), Linder Auditorium (Йоханнесбург), Baxter Theatre Centre Concert Hall (Кейптаун), Grand Halls of the Franz Liszt Music Academy (Угорщина) і Oslo Music Academy (Норвегія) і багатьох інших. Має записи на NHK-TV (Японія), випустила компакт-диски для Cambria, BlueGriffin, IMP, Naxos and Ongaku labels, а також для Українського, Німецького, Іспанського, Югославського, Ізраїльського, Угорського радіо і телебачення, радіо WNYC-FM в Нью-Йорку і WGBH-FM в Бостоні. Наталія Хома є Асоційованим професором віолончелі в Чарльстонському коледжі, співзасновником і одним з музичних директорів Чарльстонського музичного фестивалю, організатором Дитячого музичного фонду, який допомагає обдарованим українським студентам. Їй присвоєно титули «Почесний професор Львівської національної музичної академії», «Почесний професор Одеської державної музичної академії». У 2010 році була номінована на премію GRAMMY.

Назарій Пилатюк український скрипаль, педагог, заслужений артист України (2015). Народився в Івано-Франківську, навчався в Київській спеціальній музичній школі ім. М. Лисенка, Львівській спеціалізованій музичній школі ім. С. Крушельницької, Львівській національній музичній академії імені М.Лисенка (клас Ігоря Пилатюка). Працював концертмейстером та солістом симфонічного оркестру в Ополе (Польща, 2007—2010), після цього — солістом Молодіжного симфонічного оркестру «INSO–Львів», викладачем кафедри скрипки Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка. Лауреат міжнародних конкурсів: Міжнародного конкурсу скрипалів  Богодара Которовича (Харків, 1999), ім. К. Флєша (Угорщина, 2003), ім. М. Лисенка (Київ, 2007), володар Ґран Прі конкурсу скрипалів «У благословенні скрипалевих рук» (Тернопіль, 2010). На Міжнародному конкурсі скрипалів ім. Ю. Янкелевича в Омську (Росія, 2011) став лауреатом І-ї премії та володарем спеціального призу – скрипки роботи видатного французького майстра А. Карбонара. Нагороджений Великою золотою медаллю Академії мистецтв України, премією молодих вчених Львівської облдержадміністрації та обласної ради (2010). У 2014 р. здобув звання кандидата мистецтвознавства. Учасник фестивалів: Мusic-Fest (Київ, 1999), «Дні культури України в Молдові» (Кишинів, 2000), «Зірки планети» (Ялта, ‎2001-2003), «Январские вечера» (Брест, 2004), «Музика — наш спільний дім» (Харків, 2003), «Дні музики над Одером» (Польща), Фестивалю ім. А. Дідура (Польща, 2005), Фестивалю німецької музики в Польщі (Польща, 2006), Фестивалю в Гантері (США, ‎2008, 2010, 2014), "Дні музики Мирослава Скорика" (Київ, 2013), « Charnleston Мusic-Fest» (США, 2014). Лауреат Фонду культури «Нові імена України» (Україна, 2001), постійний учасник фестивалю «Віртуози» (Львів). Веде насичену концертно-гастрольну діяльність в Україні, Польщі, Австрії, Німеччині, Угорщині, Швеції, Фінляндії, США. 


QR-Code generated with LudwigQRCode