ДУЕТ ПІАНІСТІВ-ВІРТУОЗІВ З ХАРКОВА ЗНОВУ У ЧЕРНІГОВІ

Ігор Седюк та Олег Копелюк

Концерт з циклу «Фортепіанний абонемент» 14 квітня 2018 року особливо порадував шанувальників музики. На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм чарували віртуозною грою молоді харківські музиканти Ігор Седюк та Олег Копелюк. Програма була надзвичайно насиченою і складною. Піаністи виконали у дуеті твори Ф. Шуберта, Ф. Пуленка, С. Танєєва, Д. Шостаковича, С. Барбера. Завершили концерт «Кармен-фантазією» для двох фортепіано, яку написав наш сучасник, популярний американський композитор і музикант Грег Андерсон. Ноти цього твору піаністи отримали на своє прохання від самого композитора.

Віртуозна й вишукана гра настільки вражала, що і по завершенні майже двогодинного концерту публіка не бажала відпускати артистів. І вони відповіли на гарячий прийом виконанням фрагменту «Кармен-фантазії» на БІС.

Ігор Седюк та Олег Копелюк – випускники Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського, учні народної артистки України, професора, кандидата мистецтвознавства, ректора ХНУМ Тетяни Вєркіної. Нині вони аспіранти.

Саме Тетяна Вєркіна запропонувала їм створити дует і стала творчим керівником і наставником. Це сталося у 2011 році, коли вони були ще студентами п’ятого курсу. Тоді вперше поїхали на Міжнародний конкурс фортепіанних дуетів до польського міста Білосток. І як пригадує Олег Копелюк, цей конкурс, на який з’їхалися 35 майстерних дуетів з усіх куточків світу, відкрив для них можливості і привабливість цього виду концертної діяльності. Відтоді вони побували з концертами у різних країнах, брали участь у безлічі престижних конкурсів, стали призерами і переможцями багатьох із них. Але той перший конкурс у Білостоці закарбував у пам’яті такі яскраві враження, що музиканти мріють цього року знову взяти у ньому участь, вже з іншого рівня своєї майстерності і як музикантів, і як злагодженого дуету.

У Чернігові Ігор Седюк та Олег Копелюк виступають вже вчетверте, щоразу з новою програмою. Серед творчих планів, якими поділилися після концерту, твори С. Рахманінова, Й. Брамса, М. Равеля, а також твори М. Бруха, які в Україні ще не звучали. Наступного разу музиканти планують привезти до нашого міста програму, присвячену творчості харківського композитора і педагога, професора Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського Володимира Птушкіна (народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв України), до творчого вечора якого наразі готуються.

Артисти висловили вдячність керівникові проекту «Фортепіанний абонемент» Олегу Васюті за запрошення до Чернігівського обласного філармонійного центру, де їм надзвичайно подобається виступати перед привітною і знаючою публікою.

Олег Васюта, який вів програму, принагідно поінформував глядачів, що наступний концерт з циклу «Фортепіанний абонемент» перенесений з 13 травня на 27 травня 2018 року. До Чернігова завітає лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, заслужений артист України, професор Юрій Кот з Києва.

Він також повідомив про започаткування нового мистецького проекту "Євреї в культурному житті Чернігова" за участю творчих колективів та виконавців Чернігівського філармонійного центру. Перша програма відбудеться вже зовсім скоро, 30 квітня 2018 року, у рамках ХІІ міського фестивалю єврейської культури імені Шолома Алейхема. Автор та координатор проектів – заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

Віра Лобановська

Довідково: Олег Копелюк та Ігор Седюк – піаністи, лауреати міжнародних конкурсів у номінаціях «Соло» та «Фортепіанний дует». Освіту здобули у Харківському національному університеті мистецтв ім. І.П. Котляревського, клас народної артистки України, професора, кандидата мистецтвознавства, ректора ХНУМ Тетяни Вєркіної. Під її керівництвом навчались також у асистентурі-стажуванні ХНУМ, яку закінчили у 2015 роціНині – аспіранти Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського.

У дуеті Олег Копелюк та Ігор Седюк виступають з 2011 року. Серед творчих досягнень – перемоги на Міжнародних конкурсах: II премія на Міжнародному конкурсі піаністів та фортепіанних дуетів ім. А. Караманова (Росія, Москва), I премія на Міжнародному конкурсі піаністів та фортепіанних дуетів ім. М. Юдіної (Росія, Санкт-Петербург), I премія на Міжнародному конкурсі «Ніч в Мадриді» (Іспанія, Мадрид), I премія на Міжнародному конкурсі піаністів та фортепіанних дуетів ім. Ф. Шопена (Італія, Рим), III премія на Міжнародному конкурс фортепіанних дуетів ім. Ф. Шуберта (Чехія, Єсенік).
Фортепіанний дует є постійним учасником різноманітних музичних фестивалів як в Україні, так і за її межами. Щороку музиканти гастролюють з сольними концертами по Україні та за кордоном (Білорусь, Польща, Бельгія, Чехія, Франція, Італія, Іспанія, Люксембург, Хорватія). Неодноразово дует виступав у супроводі симфонічних оркестрів.


QR-Code generated with LudwigQRCode