X МІЖНАРОДНА ПАСХАЛЬНА АСАМБЛЕЯ “ДУХОВНІСТЬ ЄДНАЄ УКРАЇНУ”

X Міжнародна Пасхальна Асамблея "Духовність єднає Україну", Київ (25.04.2018)

КИЇВ, 25.04.2018

Ексклюзивне інтерв’ю з ректором Національної музичної академії України ім. П.Чайковського, доктором, професором, народним артистом, академіком і нашим земляком Володимиром Рожком.

Неповторним явищем у мистецькому житті держави стала Міжнародна Пасхальна асамблея «Духовність єднає Україну», яка з кожним роком набирає все більшого успіху та авторитету, перетворюючись на яскраве музичне свято. Чернігівців особливо тішить той факт, що ідея проведення цього дійства належить нашому славетному землякові, який народився в селі з поетичною назвою Хороше Озеро Ніжинського району, Володимирові Рожку - ректору Національної музичної академії України ім. П. Чайковського, доктору, професору, народному артисту, академіку. З ним зустрівся в його робочому кабінеті у Києві спеціальний кореспондент «Деснянки».

- Пане Володимире, а як і коли виникла ідея проведення такої масштабної асамблеї?

- Навесні, коли пробуджується природа та буяє все навкруг, їхав я своєю рідною Чернігівщиною і біля знаменитого Козелецького храму, усипальниці сім’ї Розумовських, почув церковний радісний передзвін, який сповіщав про Світле Воскресіння Христове, Я одразу згадав свою матусю, яка була солісткою у нашій сільській церкві і гарно співала: «Господи, Господи, силою Твоєю.,.» І подумалось: чому б не звучати такому урочистому передзвону та співу в храмах Києва наступного дня після світлого Воскресіння, ще й наповнити Великдень святом хорового співу.

- І як бачимо, ви успішно втілили свою мрію в життя...

- Як швидко летить час! Народившись, як суто хорова всеукраїнська акція, асамблея за десять років розвинулася у міжнародний захід, який охоплює різні жанри і форми. Учасниками його стали лише цьогоріч, з 9 до 28 квітня, понад півтори тисячі музикантів, 25 хорів, симфонічні, камерні та оркестри народних інструментів з десяти країн світу. Шанувальники музики могли почути мелодії від старовинних до авангардно-джазових творів. Але головне завдання нашої асамблеї вбачаємо у консолідації людей різних конфесій і націй через духовне мистецтво, а не через надмірну політиза-цію. Нині Україні, можливо, як ніколи, потрібні об’єднання та відчуття національної гідності.

Водночас ми прагнемо долучитися до благодійності, яка є серцевиною християнської духовності, до вшанування творчого надбання видатних діячів культури. Зрозуміло, що на асамблеї, співорганізатором якої є Міністерство культури України та творчі Національні спілки, виступають провідні, високопрофе-сійні, уславлені колективи, 8 останні роки до нашої мистецької панорами долучилися дипломатичні представництва, посольства багатьох іноземних країн, які сприяють розвитку «Музичних діалогів».

- Щороку в асамблеї беруть участь колективи і виконавці з різних куточків та регіонів України - від Закарпаття, Галичини, Слобожанщини до Наддніпрянщини, Донбасу, Полісся. Ви з особливою теплотою запрошуєте до Києва ансамблі і хори з Сіверського краю...

- Безумовно! Адже їхні виступи викликають у глядачів неймовірну радість. Ви б чули й бачили, яку хвилю почуттів приніс студентам і викладачам Київського національного університету концерт академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського, володаря гран-прі міжнародних конкурсів. А шедевральний спів молодіжного хору «Світич» Ніжинського держуніверситету...

Для Чернігівщини я живу і творю, бо це -моя любов і наснага. За 14 років мого ректорства в Академії для області підготовлено понад 150 висококласних спеціалістів. Нині на п’яти курсах здобувають вищу музичну освіту майже півсотні студентів. А Кирило Бистревський (запам’ятайте його ім’я) - це диригент-хормейстер, соліст-вокаліст з великим майбутнім, Ми, українці, - пісенна нація.

Яскравим свідченням цьому стала минулого тижня захоплююча фольклорна феєрія, яку подарував киянам академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» під орудою заслуженого діяча мистецтв України Сергія Вовка, Великий зал національної музичної академії не зміг вмістити всіх бажаючих. Глядачі побачили яскраві, різні за стилем, формою і жанрами номери, цікаві як представникам молоді, так і старшого покоління. Кожна пісня і танок, унікальні номери оркестрової групи викликали шалену хвилю оплесків та вигуки «Браво!». Неодноразово артисти виконували номери на «біс!».

Справді, чернігівці зачарували киян і гостей столиці феєричним святковим концертом.

- А чому майже всі виступи відбуваються безоплатно?

- Асамблея - це свято, яке наближає усіх до християнської віри. Людина приходить до храму в бажанні подумати про Найвище та піти духовно очищеною. А прекрасна музика нехай звучить у кожному серці, наповнюючи душі теплом, радістю і спокоєм!

* * *

Неповторний танцювальний професіоналізм, висока сценічна майстерність і творча фантазія керівника балетної групи популярних «Сіверських клейнодів» Олексія Мироненка викликає неймовірні емоції глядачів багатьох країн світу. Тож усі його виступи, які перетворюються на справжні танцювально-казкові спектаклі, на сцені Національної музичної академії викликали такий шквал оплесків, що знову артист виконував номери на «біс!». Родом із Ніжина, Олексій після навчання у музичній школі та Ніжинському педуніверситеті у 2001 році розпочав свою професійну діяльність у Чернігові, а далі відтанцьовував разом з дружиною Наталією за кордоном, а повернувшись до рідного ансамблю, став його головним хореографом. Головне - дуже популярним!

Сергій Гайдук, "Деснянка" №18 (703) від 3 травня 2018
Джерело: http://www.gorod.cn.ua


QR-Code generated with LudwigQRCode