ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

2016-05-14

14 травня 2016 року Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм взяв участь у проведенні жалобного заходу зі вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Цього дня, відповідно до Указу Президента України, ми вшановуємо пам’ять жертв політичних репресій
безжально закатованих радянським тоталітарним режимом. Згадуємо жертв режиму, який характеризувався масовими вбивствами, стратами, депортаціями. «Великий терор» 1937—1938 років став символом нелюдських репресій. Сотні тисяч дорослих були вбиті та ув’язнені, тисячі дітей позбавлені родинного тепла і батьківської любові. Криваві «жорна» терору не шкодували нікого, масштабні розстріли охопили усі без винятку регіони та всі верстви населення.

З метою знищення будь-якого вільнодумства, залякування населення та формування у нього страху перед державою протягом 1937 — 1938 років за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб. Майже третину з них було страчено. Вироки вирізнялися особливою жорстокістю. Переважна більшість звинувачень була сфальсифікована.

Величезних людських втрат зазнала Україна внаслідок масштабних репресій 37-х — 38-х років.
Не оминуло це страшне лихо і нашу рідну Чернігівщину. Вражаючі за кількістю групи людей з усієї
області звозилися до лісу. Ховали їх безіменними… В Україні під час Великого терору 1937—1938 років було заарештовано понад 290 тисяч осіб. На Чернігівщині лише протягом 1937 року було репресовано майже 9 тисяч осіб. Пам’ятний знак встановлено на місці братської могили. У кінці 30-х років ХХ століття на цьому місці були поховані тисячі наших земляків.

Заупокійну літію відслужив секретар Чернігівської єпархії, протоієрей, настоятель Катерининської церкви Київського патріархату отець Роман (Кіник).

У пам’ять про невинно розстріляних та закатованих громадян, було встановлено свічки біля пам’ятного знаку. Пам’ять про них залишається у наших серцях та душах.

Сюжет: Чернігівська ОДА

Джерело: cult.gov.ua


QR-Code generated with LudwigQRCode