ЯСКРАВА “КАЛЕТА” АКАДЕМІЧНОГО НАРОДНОГО ХОРУ

2023.12.03 Калета

Які ж зимові свята без “Калети” від Чернігівського академічного народного хору?.. Це музичне театралізоване дійство задає тон циклу традиційних зимових концертних програм у Чернігівському обласному філармонійному центрі. “Творчі традиції Сіверського краю дуже різноманітні, адже в них переплелися мистецькі аспекти різних регіонів, різних культур, — підкреслює художній керівник та головний диригент хору, заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур. — Чернігівський академічний народний хор зберігає традиції рідного краю — у піснях, музиці, танцях”.

3 грудня 2023 року Академічний народний хор представив оновлену програму “Калета” (“Вечорниці на Андрія”). “Магічний дух та українська душа” — це й є диво “Калети”: “Андрій-Калета по землі ходить — долі визначає”. Збиралися дівчата й хлопці в хаті молодиці-одиначки — пісень поспівати, ігри поводити. Починалися вечорниці.

“На вечорницях гуляти, Андрія справляти, на дівочу долю ворожити, щоб у дівках не сидіти” — це відтворення глибинних традицій і обрядів українського народу у театралізованому дійстві “Калета”. Як і завжди, ще у холі глядачів зустрічали добрі господині з щедрим частуванням. На сцені ж панувала запальна гра у ворожіння. Все, як здавна було: дівчата разом гадали на судженого та готували хлібину з білого борошна — “калету”, що символізує Сонце, якого так не вистачає взимку. А згодом хлопці долучалися до дійства: вартовий “пан Калетинський” намагався не дати моторним “панам Коцюбинським” (парубкам на коцюбі) вкусити від коржа, підвішеного на червоній мотузці. Звісно, хліб-таки ділили. А артисти народного хору ще й поділилися ним з глядачами.

Музичне театралізоване дійство “Калета” на сцені філармонійного центру стало яскравим відтворенням давніх звичаїв українців — веселим, дивовижним, сповненим справжньої народної поезії.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode