“МУЗИЧНИЙ ВСЕСВІТ ФЕРЕНЦА ЛІСТА”

Дизайн без названия - 1

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

“Ференц Ліст – легендарний музикант, справжня суперзірка XIX століття. У кожній галузі він був найкращим: композитор, піаніст, диригент, педагог, просвітник, культурно-громадський діяч, популяризатор музичної класики, автор численних транскрипцій”, - кажуть про Ліста учасники програми “Музичний всесвіт Ференца Ліста”. Аліна Романова - лауреат міжнародних конкурсів. Веде інтенсивну концертну діяльність як соло, так і у складі фортепіанного дуету з Артемом Ляховичем. Виступає також як виконавець камерної музики, популяризатор сучасних українських композиторів. Артем Ляхович - піаніст, композитор, музикознавець. Веде активну концертну діяльність в Україні та за кордоном. Автор творів для фортепіано, віолончелі та ін. Відомий як лектор, що супроводжує лекціями власні виступи, виступи інших музикантів. Лауреат міжнародних конкурсів.

Перше відділення концерту, зігране Аліною Романовою, презентувало Ліста як популяризатора та просвітника. “У музиці XIX століття Ліст відігравав особливу роль: пропагував культурні скарби, сприяючи справедливому історичному відбору. У тому, що музика XVIII-XIX сторічь закарбувалася у колективній пам'яті саме такою, є велика заслуга Ліста”, - відзначають музиканти. Спочатку прозвучали Вальс-каприс №6 з циклу “Віденські вечори”, “Гретхен за прялкою” Франца Шуберта і Ференца Ліста: Шуберт створював вальси для побутового музикування, а Ліст адаптував їх до великої сцени. Продовжили перше відділення “Шість великих етюдів за Паганіні” для фортепіано. Зберігаючи матеріал Паганіні, Ліст винайшов для нього нові яскраві прийоми, органічні саме для фортепіано. Завершила відділення “Іспанська рапсодія” для фортепіано.

Друге відділення концертної програми, виконане Артемом Ляховичем, представило Ліста як новатора, винахідника прийомів, що змінили музику. Прозвучали Соната для фортепіано сі мінор та “Угорська рапсодія” №6. Вважається, що Соната для фортепіано сі мінор відкрила нові обрії в мистецтві. Її називають музичним філософсько-фантастичним романом. В свою чергу, “Угорська рапсодія” - один з найвідоміших творів Ліста, в якому він майстерно обробляє фольклор угорських ромів.

У програмі “Музичний всесвіт Ференца Ліста” музиканти представили творчість великого композитора різнопланово та яскраво.

Провела концерт Яна Сидоренко.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode