НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ — “ЩЕДРИЙ ЧЕ”

Сьогодні, 13 січня 2023 року, в день, коли українці традиційно зустрічають Щедрий вечір, відбулася презентація спільного проєкту “Щедрий Че (Щедрик)” українського співака Саши Чемерова та Академічного ансамблю пісні і танцю “Сіверські клейноди” Чернігівського обласного філармонійного центру.

“Це — власне бачення "Щедрика", враховуючи реалії воєнного часу. Колись Микола Леонтович своїм “Щедриком” прославив українську пісню. Сьогодні мужністю Збройних Сил України захоплюються весь світ. Ми у своїй роботі прагнемо поєднати ці два начала: наше прагнення до світла та нашу рішучість захищати Україну зі зброєю в руках”, — кажуть автори проєкту.

Ця робота створена в рамках Єдиного мистецького простору — об'єднання митців Чернігівщини, які прагнуть створювати якісний мистецький продукт для перемоги України на культурному фронті. “Я щиро дякую Саші Чемерову, Оксані Тунік-Фриз, Академічному ансамблю пісні і танцю “Сіверські клейноди”, заслуженій артистці України Наталії Осипенко, а також всій творчій команді за “Щедрий Че”. Я справді радію, що у нас на Чернігівщині народжуються такі потужні проєкти національного масштабу. Адже культура сьогодні – це той фронт, де ми теж маємо перемагати ворога. Такі роботи – це наша мистецька артилерія, яка звучить гучно на весь світ та точно влучає у ціль. І сьогодні по ворогу був зроблений ще один потужний постріл”, — каже начальник Чернігівської військової адміністрації В’ячеслав Чаус. 


"Культура та війна стоять пліч-о-пліч. "Щедрик" став символом і Різдвяного дива, і війни ще 100 років тому. Так само і сьогодні він є інструментом культурної дипломатії та боротьби українського народу за свою незалежність і самобутність", - написав у своєму Facebook, коментуючи цей проєкт, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

“Я завжди кажу у своєму колективі: у нас свій фронт — культурний фронт”, — підкреслює художній керівник та головний диригент “Сіверських клейнодів”, заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк.

За словами Саши Чемерова, це його перша співпраця з Чернігівською обласною адміністрацією та місцевими артистами. “Культура — надважливий інструмент побудови здорового суспільства, тим більше в умовах війни вона перетворюється на зброю, що боронить від ворога. Особлива подяка ансамблю “Сіверські клейноди”, що додали до мого альтернативного бачення твору своєї блискучої автентики та всій команді за ентузіазм та талант”, - зазначив артист.

“Приємно було працювати з таким артистом як Саша Чемеров, — розповідає про процес роботи над проєктом Сергій Вовк. — Задум був цікавим від самого початку. Наш оркестр брав участь у запису. Була деяка складність у тому, як поєднати народні традиційні голоси з естрадним — і тут дійшли згоди, вийшовши на тональність, в якій голоси “прозвучали”. Це такий проєкт, який приносить задоволення і артистам, і глядачам. Всі мають — через цей твір — почути, чим є мистецький Чернігів сьогодні!”

Цей твір автори проєкту присвятили 1-й окремій танковій Сіверській бригаді, героїчним воїнам, які сьогодні дають можливість творити та прославляти Чернігівський край, Україну.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

зі інформацією YouTube-сторінки Саши Чемерова


QR-Code generated with LudwigQRCode