ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ МИРНИХ ЖИТЕЛІВ, РОЗСТРІЛЯНИХ У ЧЕРНІГОВІ

Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму»


Траурні дзвони, «Танго смерті» і пронизливі слова ведучої: «Над сірим плацом концтабору заголосили скрипки. В бараках люди, ціпеніючи, чекали смерті. Тортури, катування і розстріли часто відбувалися під музику. Під крики жертв оркестранти по кілька годин поспіль грали одну і ту саму мелодію. «Танго смерті» – так називали її в’язні…».

Цю атмосферу жаху, нелюдських страждань і безнадії відтворили артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм біля Меморіального комплексу «Жертвам фашизму», де 8 травня 2017 року чернігівці вшанували пам’ять знищених фашистами мирних жителів у 1941-43 роках. Їх тут було розстріляно і закатовано понад 15 тисяч, різних національностей, віросповідань, різних професій, літніх людей і маленьких дітей.

Віддати шану загиблим прийшли цього дня до меморіалу представники обласної державної адміністрації, обласної ради, Чернігівської міської ради, органів місцевого самоврядування, військовослужбовці, керівники релігійних організацій, представники творчої інтелігенції, громадських організацій і мешканці Чернігова. Скорботна хвилина мовчання, церемонія покладання квітів, встановлення лампадок на гранітні плити… Заупокійну молитву відправив Архієпископ Української православної церкви Київського патріархату Євстратій. У своїй проповіді він запропонував присутнім уявити живими закатованих тут жертв – їх не вмістила б ця величезна площа. «Наскільки треба мати у серці нелюдську жорстокість, сатанинську ненависть, щоб методично, безжально нищити, вкладаючи в землю, відбираючи життя свого ближнього, подібного собі!», - наголосив він. Закликаючи відкинути у небуття саму ідею жорстокості і ненависті, яка породжує кровопролиття, святий отець водночас нагадав, що сьогодні ми вшановуємо і примирення між народами. «Не може бути гріх дідів і прадідів приводом для кровопролиття серед синів і онуків. Європа пройшла через багато воєн. І після останньої страшної війни народи зрозуміли, що лише порозуміння, лише взаємна повага є гарантією миру, процвітання і добра для кожного», - наголосив Владика Євстратій.

Ми пам’ятаємо, щоб не допустити повторення жахливих страждань і загибелі людей: така основна думка заходу по вшануванню пам’яті жертв Другої світової війни. Його проведення забезпечили артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм: академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, артисти балету академічного народного хору під керівництвом Віктора Войникова, ведучі Інна Василенко та Дмитро Обєдніков.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode