ФОРТЕПІАННІ КОНЦЕРТИ ШОПЕНА У ВИКОНАННІ ОРКЕСТРУ “ФІЛАРМОНІЯ”, АЛІНИ РОМАНОВОЇ І АРТЕМА ЛЯХОВИЧА

2024.10.06 Романова Ляхович АСО

Концерт для фортепіано з оркестром №2 фа мінор і Концерт для фортепіано з оркестром №1 мі мінор Фридерика Шопена вважаються першими значними творами великого польського композитора по завершенню навчання. Але вже після прем’єри Концерту мі мінор критики не мали сумніву: “Це твір генія”.

Два геніальні концерти Шопена 29 вересня 2024 року презентував чернігівській публіці Академічний симфонічний оркестр “Філармонія” (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач) та видатні українські піаністи Артем Ляхович та Аліна Романова. “Концерти Шопена – перші в історії концерти-монологи, подібні до лірико-епічної поеми. Вони плинуть мов некваплива щира сповідь ліричного героя. Саме таке трактування жанру згодом стало панівним у романтичній музиці”, — зазначають митці.

Піаністи знайомі чернігівському глядачеві. Артем Ляхович — професор Київської муніципальної академії музики ім. Р. Глієра, піаніст, композитор, музикознавець, що веде активну концертну діяльність в Україні та за кордоном; лауреат багатьох престижних міжнародних конкурсів. Аліна Романова — доцентка Національної музичної академії України ім. П. Чайковського, також лауреатка міжнародних музичних конкурсів, що веде інтенсивну концертну діяльність в Україні та за її межами як соло, так і у складі фортепіанного дуету з Артемом Ляховичем.

У першому відділенні концерту прозвучав шопенівський Концерт для фортепіано з оркестром №2 фа мінор, тв. 21. Він був написаний раніше за Концерт №1, але через те, що був опублікований після Концерту мі мінор, нумерація опусів зміщена. Разом з оркестром “Філармонія” Концерт №2 виконала Аліна Романова. За словами музикантів, образи другого концерту Шопена дивовижно поєднують тендітність та мужність, лірику та героїку.

Концерт для фортепіано з оркестром №1 мі мінор прозвучав у другому відділенні, соліст — Артем Ляхович. Цей концерт, підкреслюють фахівці, можна назвати і концертом-баладою, і концертом-полонезом, бо саме цей величний жанр лежить в основі тем першої частини. Друга частина, як і в фа-мінорному концерті, є ліричною поезією, переказаною мовою музики.

Два фортепіанні концерти Фридерика Шопена відносять до “блискучого стилю” першої половини XIX століття. Оркестр “Філармонія” запропонував слухачам своє прочитання цих творів. В свою чергу, Артем Ляхович і Аліна Романова продемонстрували слухачам віртуозність і поетичність, енергію і витонченість, романтизм і наповненість народним колоритом концертів великого композитора.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode