ВИСОКА МУЗИКА В ЧАСИ ВИПРОБУВАНЬ

7018112

Із 18 березня до 6 квітня відбудеться XVII Міжнародний фестиваль класичної музики «Сіверські музичні вечори».

Нагадаємо, академічний симфонічний оркестр «Філармонія», який створив 18 років тому Микола Васильович (і відтоді є художнім керівником та диригентом цього відомого колективу), нині є візитівкою Чернігова, який сьогодні завдяки маестро та його творчій команді вважають музичним містом. Символічно, що назва оркестру «Філармонія», що в перекладі з грецької означає «любов до гармонії», стала девізом і Миколи Сукача, який щорічно робить безцінні подарунки меломанам — організовуючи «Сіверські музичні вечори» і запрошуючи до співпраці провідних митців та колективи не лише з України, а й із інших країн. Про цікавинки, які почують слухачі на форумі, та про нинішнє творче життя оркестру «Філармонія» відбулася наша розмова з маестро.
«СІВЕРСЬКІ ВЕЧОРИ» ТА БЕТХОВЕН

— Відкриємо «Сіверські музичні вечори» легендарною Дев’ятою симфонією Людвіга ван Бетховена, яку ми традиційно виконуємо вже три останні роки на фестивалі, — розповів «Дню» Микола СУКАЧ. — Якщо уважно подивитесь на нашу програму, то ви побачите, що в концертах переважатиме саме музика цього геніального класика. Хочу нагадати слова знаного німецького диригента Вільгельма Фуртвенглера, який наголошував, що жодна музика інших композиторів світу не об’єднує людей так, як твори Бетховена! Нині ми живемо у складний час — три роки минуло, як анексований Крим, а на сході України майже щоденно ллється кров... Тому ми вирішили виконати Дев’яту симфонію, бо це шедевр, який об’єднує співаків, музикантів і слухачів, а також це музика, яка дарує надію. Вперше в Чернігові цей твір лунатиме у спільному виконанні українських та японських митців: Національної капели «Думка», симфонічного оркестру «Філармонія», камерного хору «Цурумі» (м. Осака), солісти — Кіміко Такая (сопрано, Японія), Чікако Танака (мецо-сопрано, Японія), Юкіма Ібарагі (тенор, Японія) і Денис Вишня (бас, Японія), а за диригентський пульт стане Міцунобу Такая — останній працює з 2001 року з нашим колективом як другий диригент. І цей твір ми присвячуємо Року Японії в Україні.

До речі, 20 березня за програмою фестивалю відбудеться цікавий концерт, присвячений 25-річчю встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами, в якому ці чотири японських співаки виконають арії з класичних опер та українські народні пісні, а у фіналі прозвучить популярний вальс «Як тебе не любити, Києві мій».

Цікаву програму ми запропонуємо на вечорі камерної музики, на який запросимо публіку 23 березня. Твори Бетховена гратиме квартет ім. М. Лисенка: Анатолій Баженов (скрипка), Іван Кучер (віолончель), Олег Серединський(скрипка) і Сергій Романський (альт). У концерті також братиме участь Катерина Баженова (фортепіано).
«ФІЛАРМОНІЯ» І БОРТКЕВИЧ

— Миколо Васильовичу, традиційно ваш фестиваль має оригінальні програми вечорів фортепіанної музики. Які нині сюрпризи підготували меломанам?

— Вечір фортепіанної музики подарує Надєжда Влаєва, відома американка болгарського походження, котра представить твори Сергія Борткевича (1877— 1952 рр.), якого називають «українським Рахманіновим», чиє ім’я повернулося на Батьківщину лише на початку 2000-х років: 2003 року ми в Чернігові провели фестиваль, присвячений спадщині С. Борткевича.

Я написав книжку про маестро. Вона має назву «Сергій Борткевич — партитура життя». Знаєте, моє знайомство з творчістю Сергія Едуардовича було випадковим... Якось Микола Сук (із цим відомим піаністом ми багато грали) розповів про маестро Борткевича і запропонував зіграти його фортепіанний концерт. Микола прислав партитуру, ми переписали ноти, зіграли з оркестром, і я відчув, що ця музика не відпускає мене, тож почав власний пошук... Подумав, що не міг С. Борткевич написати лише один твір. І виявилося, що спадщина цього композитора дуже багата — це 74 твори, а музика — прекрасна. Ця робота дала мені велику втіху, я пишаюся, що саме наш оркестр «Філармонія» познайомив публіку з музикою Сергія Борткевича.

До речі, з 20 до 24 березня в Києві відбудеться форум «Борткевич в Україні». Я допоміг колегам з нотами, а 24 березня піаністка Влаєва виступатиме у нас, у Чернігові. Творчість харківського композитора-емігранта Сергія Борткевича — взірець українського інструментального романтизму першої половини ХХ ст. Він створив власний неповторний пласт музики. Учень видатного композитора А. Лядова та учнів Ф. Ліста — С. Ядассона й А. Рейзенауера, С. Борткевич сам викладав у престижних консерваторіях Берліна, Харкова та Відня. Він був засновником власної консерваторії в Константинополі (нині м. Стамбул) та керівником майстер-класу Віденської консерваторії.

Нагадаю, останній альбом Надєжди Влаєвої «Фортепіанна музика Сергія Борткевича» був випущений студією звукозапису «Гіперіон» 2016 року. Він включає в себе також деякі нові роботи, які Влаєва виконувала в «Карнегі-холі».

Переконаний, подарунком для шанувальників високого мистецтва стане зустріч зі знаменитим російським піаністом Вадимом Руденком — великим другом України і нашого фестивалю. Він може собі дозволити відмовитись від гонорару і приїхати в нашу країну, а кожен його виступ -це завжди свято для меломанів. Він любить наш оркестр «Філармонія», і ми так добре розуміємо один одного, що інколи навіть слова не потрібні. Руденко — непересічна особистість і музикант-віртуоз, тонко відчуває кожен твір, який виконує. Дякую Богові, що вже 17 років ми часто виступаємо разом. Я вважаю, що зараз Вадим Руденко та Аркадій Володось (Іспанія) — два найкращих піаністи світу! Це музиканти, які мають безмежні виконавські можливості. Вадим Леонідович не любить піаритися, а все його життя присвячено мистецтву. 26 березня він виконає Перший і Другий концерти для фортепіано з оркестром Бетховена. Музикант приїде до нас разом зі своїм старшим сином. Філіпу лише 14 років, але він уже прекрасний піаніст, і в Чернігові відбудеться його дебют як концертуючого музиканта. До речі, квитки на його концерт, який відбудеться 28 березня, уже майже всі викуплені.
«УЖЕ БАГАТО РОКІВ МРІЄМО ПРО КОНЦЕРТНИЙ РОЯЛЬ»

— Минулого року вперше на ваших вечорах виступав прекрасний скрипаль Давід Небель (Швейцарія), а нині закриватиме фестиваль гранд-концерт, яким диригуватиме Вінстон Фогель (США). Розкажіть про цих музикантів.

— 2016 року Давід Небель чудово виконав Концерт І. Стравінського разом із нашим оркестром «Філармонія». Він підкорив вишукану чернігівську публіку, і ми вирішили продовжити співпрацю з цим талановитим молодим музикантом, котрому лише 20 років, але я думаю, що у нього велике мистецьке майбутнє. Ми разом із цим солістом з успіхом виступали на гастролях у Житомирі та Луцьку. 2 квітня він гратиме два твори Бетховена — Концерт для скрипки з оркестром і Симфонію № 8 (фа мажор).

6 квітня «Сіверські музичні вечори-2017» завершаться. Лунатиме прекрасна музика Бетховена: Концерт для скрипки, віолончелі та фортепіано з оркестром і П’ята симфонія (до мінор), яку представлять музиканти Симфонічного оркестру «Філармонія» під орудою американського диригента Вінстона Фогеля; солісти — Анатолій Баженов (скрипка), Іван Кучер (віолончель) і Катерина Баженова (фортепіано). Я вважаю, що нашим оркестрантам надзвичайно корисно у професійному плані попрацювати з різними музикантами. Маестро Вінстон Фогель — знаний майстер, який у своїй творчій кар’єрі виступав разом із багатьма відомими оркестрами світу. Він — дуже досвідчений музикант, і його співпраця з нашими оркестрантами стане для них майстер-класом. Знаєте, я радію, що завдяки фестивалю до нас у Чернігів приїжджають ті, хто не просто любить, а живе мистецтвом.

— Як сьогодні вам вдається тримати високу професійну планку в оркестрі «Філармонія»?

— Я дуже прискіпливий на репетиціях, і навіть коли йде робочий процес, все одно вимагаю, щоб музиканти грали на 100 відсотків. Шкодую, що в Чернігові немає консерваторії і наші оркестранти не відчувають конкуренції, яка є, скажімо, у столиці, а це інколи їх розслабляє. Не можна музиканту бути заспокоєним, треба завжди творчо горіти! Зараз у «Філармонії» працюють понад 60 музикантів. Через те, що ми не маємо гуртожитку і можливості доплачувати спеціалістам за наймання житла, то не просто запросити до колективу нового оркестранта з іншого міста... Уже багато років мріємо про концертний рояль, але ця проблема ніяк не вирішується... Але я вірю, що нас почують люди, які люблять високе мистецтво, знайдуться спонсори та меценати, і рояль все ж матимемо в оркестрі. Знаєте, попри все, я не уявляю свого життя без Чернігова і не хочу бути в жодному іншому місті. Щасливий, що фестиваль «Сіверські музичні вечори» уже став брендом, і наш форум люблять, на нього чекають, а деякі меломани навіть спеціально приїжджають на наші концерти, бо програми завжди дуже цікаві.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»

Рубрика:

Культура

Газета:

№46-47, (2017)


QR-Code generated with LudwigQRCode