ПЕРЕМОЖЦЯМИ «ГОПАКФЕСТУ» В ЧЕРНІГОВІ СТАЛИ ШОУ-БАЛЕТ «ЯРМАРОК» ТА АНСАМБЛЬ «ДРУЖБА»

2018.10.07_hopak

«Танець - поезія, зрима пісня, містить у собі
сутність народної душі, емоційній літопис народу,
який яскраво розповідає про історію почуттів та пережитих емоцій».
(Павло Вірський)

6 жовтня 2018 року в Обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбувся грандіозний фестиваль українського танцю «ГопакФест» мандрує по країні. Полісся. Чернігів».

Недаремно фестиваль завітав на нашу древню Чернігівщину, багату культурними та історичними традиціями. Адже регіон має свою унікальну самобутню хореографічну лексику народного танцю, притаманну лише Поліссю.  

Засновник фестивалю ‐ громадська організація «Танцювальний клуб «Модус‐Ніка» (м. Київ).  У Чернігові фестиваль відбувся за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації.

За он-лайн трансляцією конкурсної програми та гала-концерту можна було спостерігати на Першому Інтернет Каналі України ПІКУ-ТВ. Також відбувалося он-лайн голосування на приз глядацьких симпатій.

Метою фестивалю є  відродження, збереження та розвиток української народної хореографії, пропаганда української культури та розширення міжнародних культурних зв’язків, популяризація української народної творчості та фольклорного мистецтва, формування єдиного культурного простору в українському суспільстві та розвиток національної самосвідомості, виховання у молодого покоління любові до вітчизни, шанобливого ставлення до культурних надбань українського народу, об’єднання українців усього світу на засадах спільної історико-культурної спадщини.

Конкурс проходив у наступних номінаціях:
- гопак народно‐сценічний (змішаний);
- гопак фольклорно‐етнографічний (вокал, балет, оркестр), танець поставлений на основі своєрідної місцевої (регіональної) фольклорної хореографічної, музичної та етнографічної спадщини;
- чоловічий народний український танець різних регіонів України (аркани, гайдуки, вівчари, брилі, бубни, лісоруби та інше);
- гопак стилізований – (танець, в якому поєднана танцювальна лексика сучасної хореографії з лексикою фольклорно ‐ етнографічної, народно ‐ сценічної хореографії с обов’язковим збереженням музичних, хореографічних, сценічно ‐ постановочних (в т.ч. сценічного вбрання), композиційних ,сюжетних особливостей гопака);
- танець «козачок» ‐ народно‐сценічна постановка;
- вільна номінація (танець за вибором учасника): український народний танець, стилізований український народний танець (танець, в якому поєднана танцювальна лексика сучасної хореографії з лексикою фольклорно ‐ етнографічної, народно ‐ сценічної хореографії).

Колективи ‐ учасники фестивалю - за рівнем майстерності поділялися на аматорські (окремо за віковими групами), студентські і професійні. А за кількістю учасників - на малі форми (2‐7 учасників), та гурти й ансамблі (від 8 учасників).

Виступи оцінювалися журі за наступними критеріями: техніка виконання, артистизм, контакт с глядачем, емоційність, автентична відповідність, ступінь збереження українського національного колориту в сценічному творі, музичне оформлення, відповідність музичного матеріалу хореографії, сценічна культура, естетика сценічних костюмів і реквізиту, балетмейстерський задум, композиційна цілісність, оригінальність хореографічної постановки.

Членами високоповажного журі фестивалю стали:
- В’ячеслав Вітковський  - заслужений артист України, головний балетмейстер Оперної студії, старший викладач оперної підготовки та музичної режисури Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, доцент Київського педагогічного університету ім. Б.Д. Грінченка, балетмейстер-постановник вокально-хореографічного шоу-гурту «КОZАКИ»;
- Сергій Вовк - заслужений діяч мистецтв України, художній керівник та головний диригент Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру;
- Віктор Войников - голова Чернігівського обласного осередку Національної хореографічної спілки України, головний балетмейстер Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру;
- Григорій Воронов - заслужений працівник культури України, доцент кафедри хореографії Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова;
- Євген Досенко - заслужений діяч мистецтв України, композитор, диригент, викладач Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря;
- Олександр Нестеров - заслужений артист України, завідуючий відділенням народної хореографії Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря;
Фестиваль відбувався протягом дня і розпочався з конкурсу, де численні колективи учасників змагалися між собою, показуючи свою майстерність. Потім члени журі провели на сцені власні майстер-класи та визначили переможців «ГопакФесту». Завершився фестиваль нагородженням переможців конкурсу та феєричний гала-концертом.

Відтак, Дипломи за участь у Фестивалі українського народного танцю «ГопакФест» мандрує по країні. Полісся. Чернігів» отримали:
- Народний аматорський ансамбль танцю «Міленіум» м. Бориспіль Київської області (Диплом за 2 місце - номери: «Ой, за гаєм, гаєм», «Калинонька» та Диплом за 1 місце - номер: «Гопак»). Також колектив нагороджено спеціальним призом у номінації: «За органічну єдність музики та хореографії».
- Народний аматорський ансамбль танцю «Юність» міського будинку культури м. Лубни Полтавської області (Диплом за 2 місце - номер: «Вітебська полька» та Диплом за 1 місце - номер: «Святковий гопак»). Також колектив нагороджено спеціальним призом у номінації: «За збереження народних традицій».
- Зразковий  аматорський  хореографічний  колектив  «Талісман» смт. Глеваха Київської області (Диплом за 3 місце - номери: «Катеринка», «Гуляночка», «На лужку», «Ой, пусти віночок», «Треба жити» та Диплом за 2 місце - номер: «Українська весільна сюїта»). Також колектив нагороджено спеціальним призом у номінації: «За виразність та емоційність виконання».
- Зразковий  хореографічний  колектив «Тріумф» м. Бровари Київської області (Диплом за 3 місце - номери: «Козачок», «Два дубки»). Крім того, колективу вручено спеціальний приз у номінації: «За збереження народних традицій».
- Народний  аматорський  ансамбль  танцю  «Носівчанка» м. Носівка Чернігівської області (Диплом за 3 місце - номер: «Віночок» та Диплом за 2 місце - номер: «Березнянка»). До того ж, колектив «Носівчанка» нагороджено спеціальним призом у номінації: «За збереження та розвиток української народної хореографії».
- Колектив «Art Dance Prestige» м. Боярка Київської області (Диплом за 2 місце - номери: «Західний дивертисмент», «Полтавська полька», «Поліські загравання» та Диплом за 1 місце - номер: «Гопак»). Крім того, колектив тримав спеціальний приз у номінації: «За оригінальність теми хореографічної постановки».
- Зразкова  студія  танцю «Ліра Денс» м. Бахмач Чернігівської області (Диплом за 2 місце - номер: «На слов’янських ігрищах» та Диплом за 1 місце - номер: «Дівочі чари»). Також колектив нагороджено спеціальним призом у номінації: «За високий художній рівень стилізації народного танцю».
- Народний  художній  колектив  ансамбль  танцю «Веснянка», м. Чернігів (Диплом за 2 місце - номер: «Гопачок» та Диплом за 1 місце - номери: «Поліська полька», «Гопак» та «Поліські залицяння»). А ще колективу вручено спеціальний приз у номінації: «За високу сценічну культуру» (до того ж цей колектив набрав найбільшу кількість голосів (1158) в он-лайн голосуванні).
- Народний  колектив  естрадного  танцю  шоу-балет «Ярмарок» м. Чернігів (Диплом за 1 місце - номери: «Ярилів день», «Гоп-ця»). Додатково колектив отримав спеціальний приз у номінації: «За високий художній рівень постановки».
- Народний  аматорський  ансамбль  танцю  «Дружба» м. Чернігів (Диплом за 1 місце - номери: «Український весняний танець», «Гопак»). Крім цього, колектив нагороджено спеціальним призом у номінації: «За високий рівень виконавської майстерності».
А Гран-Прі «ГопакФесту» вибороли два неймовірних учасника з Чернігова: народний  колектив  естрадного  танцю  шоу-балет «Ярмарок» та народний аматорський  ансамбль  танцю «Дружба».

Коротко вдалося поспілкуватися з деякими учасниками фестивалю та представниками суддівства.

Керівник народного аматорського ансамблю танцю «Дружба», заслужений працівник культури України Григорій Горбачук розповів, що на нинішньому конкурсі танцюристи представили два номери - «Український весняний танець» і «Гопак». Взагалі ж, ансамбль вже брав участь у подібних конкурсах, багато виступав як в Україні, так і закордоном, має численні відзнаки й нагороди. А ще у ансамбля є дитяча підготовча група, яка теж вдало виступає і нещодавно на фестивалі «Яскрава Країна» отримала Диплом 2 ступеня.   

Член журі заслужений працівник культури України, доцент кафедри хореографії Інституту мистецтв Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова  Григорій Воронов повідав, що це вже другий подібний вітчизняний фестиваль, котрий поступово набирає масштабу. Проте пана Григорія особливо вразило те, що саме на фестивалі в Чернігові було більше гопаків та української хореографії.  Він побажав  усім виконавцям фестивалю більше акцентувати увагу на власну неповторність.

- Головне в моїй творчій практиці – це дитячий колектив «Світанок». Тому найвідповідальнішим завданням митця і найвищою якістю виховання є робота з дітьми, де ми повинні бути дуже обережними. Адже навіть у цьому конкурсі я побачив, що часто педагоги думають більше про себе, про, нібито, відсутність дитячих тем, але теми для дітей завжди є, варто лише жити з дітьми одним життям і спільним подихом, - зазначив член журі, заслужений діяч мистецтв України, композитор, диригент, викладач Київської муніципальної академії танцю імені Сержа Лифаря  Євген Досенко. – Тому, безумовно, сподобався нам колектив «Ярмарок», бо там є розуміння свого завдання на сцені для кожного юного танцюриста. І це є заслугою керівника колективу.

 - На конкурсі були сильні колективи і з Київської області, і наші колективи «Дружба» та «Ярмарок» показали себе достойно... Тому непросто було оцінювати. Але суддівська команда працювала об’єктивно, - зауважив заслужений діяч мистецтв України, художній керівник та головний диригент Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Сергій Вовк. – Загалом, фестиваль пройшов цікаво і насичено. Я радий великій кількості якісних колективів, зацікавленості дітей, їхньому бажанню перемогти... У багатьох із них є всі шанси стати професійними артистами, - резюмував пан Сергій.

До речі, варто сказати, що завершальним показовим виступом гала-концерту став феєричний і самобутній танок сіверських козацьких старшин у виконанні Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» Чернігівського обласного філармонійного центру. Для більшості, саме юних учасників фестивалю, показовий виступ колективу став не лише вражаючим шоу, але й наочним мотиватором ще більше і наполегливіше вчитись і працювати, щоб у майбутньому своїми виступами досягти справжніх професійних висот і ще більше радувати шанувальників українського народного танцю.

Наступний фінальний фестиваль «ГопакФест» відбудетьс вже за рік у Києві.

Ігор Гільов


QR-Code generated with LudwigQRCode