У ЧЕРНІГОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

2019.03.09

Митець, який зумів реалізуватися повною мірою в усьому, за що брався. Із 47 років життя доля відмірила йому для творчої праці та боротьби за волю свого народу десь трохи більше десятиліття власної свободи.

Цими днями 205-ту річницю з дня народження великого сина українського народу, геніального поета і художника, мислителя, світоча української нації Тараса Григоровича Шевченка відзначають не лише в Україні, а й по всьому світу.

У Чернігові заходи розпочались 9 березня 2019 року з урочистостей біля пам’ятника Поету на Валу. Представники органів влади та громадськості згадали творчість та життя видатного українського поета і митця, які є маркером української ідентичності, поклали квіти до його пам’ятника.

На знак вшанування Великого Кобзаря та всіх борців за свободу і незалежність України зведений хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та всі присутні виконалипісню «Реве та стогне Дніпр широкий» на вірші Тараса Шевченка та музику Данила Крижанівського, яка вже більше 135 років є одним із символів української ідентичності. В часи українських визвольних змагань у ХХ столітті саме цей величний і символічний твір став своєрідним духовним гімном українського народу. А під час Української Революції 1917-1921 років пісню навіть розглядали як один із варіантів державного гімну.

Згадували цього дня і рядки з поеми Кобзаря «Кавказ»: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!», які свого часу під час Революції Гідності стали неофіційним гаслом Майдану та символом боротьби за суверенітет України у російсько-українській війні.

Завершились урочистості натхненним виступом кавалера ордену княгині Ольги ІІІ ступеня, поетеси Надії Галковської, яка прочитала вірш, присвячений Тарасу Григоровичу.

За повідомленням Чернігівської ОДА та Чернігівської обласної ради


QR-Code generated with LudwigQRCode