БАНДУРНІ ЕКСПЕРИМЕНТИ ЯРОСЛАВА ДЖУСЯ І КАТЕРИНИ МЕЛЬНИЧЕНКО

2020.02.28_Yaroslav_Djus_Kateryna_Melnychenko

Про бандуриста Ярослава Джуся кажуть як про людину, що зламала уявлення про традиційну бандуру. Катерину Мельниченко недарма називають “сміливою бандуристкою”. 28 лютого 2020 року лауреати міжнародних конкурсів Ярослав Джусь і Катерина Мельниченко стали учасниками проєкту Чернігівського обласного філармонійного центру “Бандурний абонемент”.

Ярослав Джусь — інструменталіст, композитор, аранжувальник, радіоведучий. Саме він зініціював Bandura Style — проєкт розвитку бренду бандури в Україні. Він відомий не тільки як лідер гурту “Шпилясті кобзарі”, а й своєю співпрацею з популярними українськими виконавцями.

Критики відзначають: “Його авторська музика — щира, тонка, душевна, з українським присмаком, відрізняється особливим мелодизмом та чуттєвістю. Ярослав Джусь поєднує у своїх творах народну творчість та сучасне мистецтво”.

У свою чергу, Катерина Мельниченко, знана публікою як по сольних виступах, так і виступах у складі бандурних ансамблів, — це і традиційна бандурна музика, і класика, і лаундж з нотками блюзу та джазу. “Нині бандура з інструменту народного перетворилася на самостійний, самодостатній академічний інструмент”, - вважає виконавиця.

Альма-матер Ярослава Джуся — Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, альма-матер Катерини Мельниченко — Одеська національна музична академія імені А.В. Нежданової. Але однією з провідних спільних рис обох музикантів є схильність до імпровізаційності. Їх виступ у проєкті “Бандурний абонемент” засвідчив цей факт. “У рамках проєкту ми прагнемо представити різні форми виконавства на цьому древньому музичному інструменті, - підкреслює автор і ведучий абонементу, заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта. – Разом з тим – і різні школи. У сьогоднішньому концерті Катерина Мельниченко презентувала одеську бандурну школу, а новітні явища у бандурному мистецтві – представник стрітівської бандурної школи Ярослав Джусь”.

До речі, музиканти добре знайомі з чернігівською бандурною школою – з творчістю Капели бандуристів ім. О.Вересая, Руслани Лісової – композиторки і бандуристки, яка брала активну участь в організації нинішнього концерту. Та й грали його учасники на бандурах чернігівського виробництва.

У першому відділенні концертної програми Катерина Мельниченко представила твори Ігоря Шамо, Михайла Жербіна, Антона Рубінштейна, Анні Шалан, Джона Дауленда, а також авторські твори та українські народні пісні у власному аранжуванні.

У виступі Ярослава Джуся звучала популярна музика — сучасна і класична, джазові стандарти, кавери відомих хітів, музика кіно, експерименти з електронною музикою. На глядачів чекав і сюрприз: експромтом, “з листа” Ярослав виконав три дуети з молодими чернігівськими виконавцями.

“Сучасна бандура дає змогу грати і класику, і джаз, і світові хіти, і ретро — все що завгодно, - каже музикант. - Бандура — сучасний, модний, стильний інструмент. Моє бажання, моя ідея — щоб бандура стала популярною в Україні і в цілому світі!”

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм

Сюжет телеканалу Новий Чернігів:


QR-Code generated with LudwigQRCode