30 РОКІВ НА КРИЛАХ ПІСНІ

Рівно 30 років тому, 14 листопада 1989 року, розпочалася благодійна місія артиста Чернігівського обласного філармонійного центру, кобзаря-лірника, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Василя Нечепи. Як розповідає пан Василь, все почалося з навколосвітньої концертної подорожі, яку він розпочав з метою популяризації українського слова і української пісні. Концертний тур кобзаря-лірника тоді охопив 36 столиць світу. Паралельно до творчої місії, Василь Нечепа поставив перед собою й інше непросте завдання: допомогти рідному краю зібрати гуманітарну допомогу. Адже в останні роки існування СРСР громадяни відчували гостру потребу майже в усьому. Основні ж зусилля артист спрямував на пошук сучасного високоточного медичного обладнання, якого у пост-чорнобильській Чернігівщині майже не було.

Ось як про події 30-річної давнини згадує сам митець.

«Пісню «На Чорнобиль журавлі летіли» на слова Дмитра Павличка Олександр Білаш написав для мене в Харкові під час Міжнародного Шевченківського свята у 1987-му році. У дні святкування 175-Ї річниці від дня народження Тараса Шевченка я проспівав цю пісню на міжнародному симпозіумі. Тоді «Від серця Європи до серця України» плив величезний пароплав з гостями. Пасажири з того пароплава  роз’їхалися по різних континентах. У далекому Мельбурні цю пісню та інтерв’ю зі мною почула Зіна Ботте... Далі все почало відбуватися мов у кіно. Зіна випросила у свого чоловіка гроші на квиток  для якогось  кобзаря Василя з Чернігова. Валерій купив квиток, навіть не знаючи мене…

14 листопада 1989 року через Росію, Югославію, Єгипет, Індію та Сінгапур полетів у гості, до незнайомих мені людей. Кликали із кобзою, лірою та концертними костюмами. Так розпочалась моя навколосвітня концертна подорож. У Австралії за 35 днів відспівав 23 концерти. Відвідав з піснею усі українські школи…

Два фіброгастроскопи, вартістю по 23 тисячі австралійських доларів, японська фірма «ОЛІМПУС» за зібрані нами кошти переслала до Чернігова. Ці прилади успішно відпрацювали чверть століття у Чернігівській обласній дитячій лікарні. Це було перше медичне обладнання, придбане під час мого навколосвітнього концертного туру.

На цьому історія не завершилася. Через Гавайські острови, на запрошення Миколи Мороза, прибув я до Канади у місто Торонто. Після Канади добирався до США, Бельгії, Англії, Німеччини, Франції, Англії, Італії, та Голландії. У величезних переповнених залах збирались тисячі українців. Я збирав українців, а вони - великі кошти на порятунок дітей Чорнобиля з Чернігівщини. Жодного долара не взяв із зібраних грошей.

Найбільший у світі літак «Руслан» завантажували у Нью-Арку, що у США, впродовж двох тижнів. 83 тони гуманітарної допомоги було доставлено 3-го березня 1990-го року до Борисполя. Цей політ «Руслана» бачив увесь світ.

Потім була Бельгія, куди мене запросила сім’я Віталія Дерев’янка. Там у місті Генк ми створили благодійний фонд. За підрахунками пана Віталія, тільки до Чернігова було привезено понад 200 тонн різного обладнання та медичних препаратів. Був там і томограф фірми «Сіменс» вартістю 1 млн американських доларів, що пропрацював у обласній лікарні 25 років.

Багато гуманітарної допомоги було відправлено й до інших областей України, але вже без моєї участі…».

Василь Нечепа володіє великим домашнім відеоархівом, що зберігає пам’ять про події та людей минулих літ. На представленому аматорському архівному відео можна сьогодні побачити кадри про те, як відбувалися концерти пана Василя під час його навколосвітнього турне та як збиралася і доставлялася в Україну зібрана гуманітарна допомога.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode