“В НІЧ НА ІВАНА КУПАЛА”

2024.06.23 АНХ Купала

Івана Купала — одне з найдавніших традиційних українських свят, приурочене до літнього сонцестояння. Тільки згодом Купала пов’язали з християнськими святами. І понині воно одне з найпопулярніших — бо від початків було святом кохання, очищення: 

- Стемніли озера блакитні,

   Зірки віддзеркалюють знов.

   Цієї чарівної миті 

   Вогнем розквітає любов.

Івана Купала — з тих свят, що знайшли найяскравіше відображення у фольклорі — піснях, танцях, легендах. Своєю чергою, найцікавіші народні мистецькі традиції купальського свята увійшли до проєкту Чернігівського українського академічного народного хору “В ніч на Івана Купала”. 23 червня 2024 року артисти хору на чолі із заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Коцуром представили концертну програму “В ніч на Івана Купала” в обласному філармонійному центрі.

Купайлове дійство народного хору, в якому обрядовість, зачарованість, закоханість поєдналися з чарівними українськими мелодіями і жагучими танцями, — неймовірне мистецьке явище. У програму увійшли народні пісні в обробці Володимира Коцура, Григорія Верьовки, Анатолія Пашкевича, Олександра Стадника, Миколи Борща, Петра Процька, Івана Бідака, вокально-хореографічні композиції у постановці Вікторії Єрмак, Віктора Войникова, Людмили Джим, Надії Цюренко.

Водили хороводи, жартуючи, вбирали Купала і Марену... Жінки спускали вінки на воду, а через цілющий “живий вогонь” купальського вогнища стрибали закохані: справді, магія народних традицій в ніч на Івана Купала переплелася з магією музичного і хореографічного мистецтва.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode