У ГЕТЬМАНСЬКІЙ СТОЛИЦІ БАТУРИНІ ВІДЗНАЧИЛИ КОЗАЦЬКЕ СВЯТО

КОЗАЦЬКЕ СВЯТО


Не забуває Україна і Чернігівщина страшну трагедію Батурина 1708 року. Але нині ми відповідаємо на це не лише пам’яттю про замучених і вбитих, а й відродженням козацьких традицій, козацького духу, козацької слави. 25 червня 2017 року Батурин перетворився на столицю яскравого Козацького свята, яке цього року відбувалося напередодні Дня Конституції України і було присвячене такій особливій події. Адже саме на цій землі творилася сильна Гетьманська Україна, й ідея першої європейської конституції нового часу сформувалася у Пилипа Орлика саме тут.

На свято прибули почесні гості: заступник голови – керівник апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, народний депутат України Валерій Давиденко, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, народний депутат України Юрій Левченко, народний депутат України ІІІ скликання Олександр Пухкал, голова Координаційної ради Міжнародної організації «Родина Мазеп», член комісії нагород та геральдики при Президентові України Ігор Мазепа, Батуринський міський голова Леонід Душа, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, депутат Чернігівської обласної ради, почесний громадянин Чернігівщини Григорій Данько. Вони очолили церемонію вшанування пам’яті загиблих покладанням квітів до Пам’ятника жертвам Батуринської трагедії 1708 року; до скульптурної композиції «Гетьмани. Молитва за Україну», вшановуючи славетних Гетьманів: Дем’яна Ігнатовича, Івана Самойловича, Івана Мазепу, Пилипа Орлика, Кирила Розумовського, в часи яких Батурин був Гетьманською столицею України.

Вишикувавшись у колону на Майдані Гетьманської слави, де до офіційної делегації приєдналися гості міста, представники громадськості, козаки Батуринського, Ніжинського, Прилуцького, Чернігівського полків, учасники свята рушили до пам’ятника Т. Шевченку, якого вшанували покладанням квітів. Під супровід життєрадісної, надихаючої музики духового оркестру Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука колона продовжила ходу до парку «Кочубеївський». На літній сцені, що на Співочому полі, відбулося урочисте відкриття Козацького свята в Гетьманській столиці Батурині. У вітальному слові Наталія Романова, зокрема, нагадала всьому товариству відому загальноприйняту думку: «Відродиться Батурин – відродиться Україна». І ось вже понад 25 років Батурин відзначає козацьке свято, яке стало традиційним і щороку стає потужнішим, яскравішим і вагомішим. Промовці відзначали, що нині, коли війна розгорілася знову, особливо актуальним є усвідомлення свого козацького коріння, нашого героїчного минулого, підступності ворога, небезпеки від зради, що погубила колись славне місто Батурин.

Сьогодні тут вирує життя. Козацьке свято продемонструвало невгамовну фантазію українців, їхню працелюбність, надзвичайні таланти. На Співочому полі розгорнулися містечко майстрів сувенірної продукції, виробів традиційних ремесел; ярмарок різноманітних промислових товарів та наїдків; кулінари частували українськими стравами та напоями. Святковий настрій цього дня створювали артисти Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм потужним концертом за участю Академічного народного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура та балетної групи під керівництвом Віктора Войникова; соліста філармонійного центру, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України Василя Нечепи, який заспівав зі своїм онуком Михайлом; солістів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: заслуженого артиста України Володимира Гришина, заслуженого діяча естрадного мистецтва України Ніни Коцур, лауреатів міжнародних конкурсів Тетяни Олійник, В’ячеслава Мацвійко, Олени Близнюк та Світлани Примак та звукорежисер Володимира Попов.

Неймовірно, але святковим піднесеним настроєм учасники та гості свята таки розігнали хмари над Батурином. І дощ, який лив напередодні і збирався, згідно з обіцянками синоптиків, продовжуватися, так і не розпочався цього дня. Природа дозволила відбутися яскравому змістовному святу просто неба, у колі близьких та друзів, співати і танцювати разом з артистами, милуватися виробами майстрів народних ремесел та пишатися талантами рідної країни. І водночас пам’ятати, що ми – козацького роду, що досі триває запекле протистояння, і наші герої на Сході, нащадки великих козаків, боронять державу, ризикуючи життям.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode