ВЕЧІР РОМАНТИЧНИХ ПОЧУТТІВ ВІД ГАЛИНИ ПАВЛЕНОК

ГАЛИНА ПАВЛЕНОК

У недільний вечір 24 вересня 2017 року своє душевне тепло і вокальне мистецтво дарувала чернігівцям гостя з Гомеля, народна артистка Білорусі, Лауреат премії Президента Республіки Білорусь «За духовне відродження» Галина Павленок. Репертуар співачки широкий і різноманітний, її глибокому і сильному меццо-сопрано підвладні і оперні арії, й естрадні твори. Але найбільше її захоплення – то романси. Через них вона передає найтонші почуття, пробуджує глибинні струни душі, що відгукуються на унікальну гармонію єднання поетичного слова, музики і вокальної майстерності.

Назва концертної програми промовиста: «Вечір високих романтичних почуттів». Популярні романси та пісні, серед яких і маловідомі чернігівській публіці твори білоруських авторів, пронизували красою і викликали сльози захоплення. У концерті також взяв участь співак Гомельської філармонії, лауреат міжнародних конкурсів Костянтин Горошко, додавши програмі мужнього баритонового звучання. Акомпанувала білоруська піаністка, дипломант міжнародних конкурсів Тетяна Любенко.

З цієї програми, що відбувалася у рамках творчої співпраці Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм з Державним закладом «Гомельська обласна філармонія», і розпочався творчий проект «Вокальний абонемент». Вів програму автор проекту та режисер, заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

«Ми сьогодні відчули ваше тепло, ваше натхнення! Ми намагалися якнайкраще показати себе, і сподіваємось на подальші зустрічі. Дякую вам за таке розуміння, за проникнення у наше мистецтво. Ви нам дуже сподобалися»! – звернулася до чернігівців Галина Павленок по завершенні концерту. З Чернігівщиною вона пов’язана на глибинному рівні – її батьки родом з Ріпкінського району. А народилася вона у Гомелі. І співати любила з дитинства. Найгірше покарання – якщо мама не пускала у хоровий гурток через погану оцінку у школі. Тож фах обрала свідомо – після 8 класу вступила до музично-педагогічного училища на музичне відділення. А потім – до Ленінградської консерваторії, де навчалася вокалу у професора Антоніни Григор’євої, у якої вчилася і відома Олена Образцова. «Самі розумієте, що таке Ленінград. Це ж не тільки навчання, а ще й театри, концертні зали, виставки, музеї, спілкування», - розповіла нам співачка після концерту. По закінченню консерваторії вона за розподілом поїхала працювати у Новосибірський оперний театр, а згодом, з особистих причин, повернулася до рідного Гомеля, де продовжила співочу кар’єру.

У її цікавій творчій біографії були на шляху не лише троянди. Був і тяжкий період, і відчуття глухого кута та втрати перспектив. Але вона не здалася. Не зрадила покликанню, і доля винагородила сповна. Галина Павленок об’їздила безліч країн, її голос звучав на сценах Швеції, Польщі, Естонії, Литви, Німеччини, Італії, Франції, у колишньому Радянському Союзі об’їздила Далекий Схід. «Географія у мене велика», - каже співачка. Вона з радістю відгукується на пропозиції нових концертних турів.

Чи почуємо від неї твори українською мовою? Так, вона обіцяла. І також розширити концертну програму творами Чайковського, Рахманінова, Глінки. До Глінки у неї особливе ставлення: «Глінка – це вся вокальна школа. Він сам дуже любив співати, і створював прекрасні твори. Треба працювати доти, доки доведеш твір до такого рівня, коли раптом відчуваєш: так, я співаю!..»

Галина Павленок також активний громадський діяч: голова Гомельської обласної громадської організації «Білоруська спілка музичних діячів», член правління Білоруської спілки жінок.

Але насамперед – вона артистка, для якої співати – означає жити. Величезна увага до кожної ноти, кожного звуку, пошана до авторського задуму твору. Вона намагається передати найменші порухи душі, найтонші грані почуттів. І їй дозволяє це робити висока вокальна майстерність і абсолютний слух. І це своєрідна проблема – здатність чути найменшу фальш. Вона прагне співати без фальші, і жити так само. Тому і знаходить відгук у серцях людей, яким пощастило побувати на її концертах.

Віра Лобановська

8 жовтня 2017 року на Вас чекає Лауреат всеросійських та міжнародних конкурсів і фестивалів, Лауреат спеціальної премії Президента Республіки Білорусь діячам культури та мистецтва Інструментальне тріо «ЛІРЫЦА»


QR-Code generated with LudwigQRCode