ЧЕРНІГІВ ПАМ’ЯТАЄ І ШАНУЄ СВОГО БЛАГОДІЙНИКА І МЕЦЕНАТА ГЕРМАНА ПФАЙФЕРА

ФЕСТИВАЛЬ ГЕРМАНА ПФАЙФЕРА


Фестиваль німецької культури імені Германа Пфайфера пройшов у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм 4 грудня 2017 року. Він відбувається вже 16-й рік поспіль, за будь-яких обставин – так чернігівці вшановують пам’ять про цього благодійника, мецената, людину благородної душі. Герман Пфайфер підтримував Україну і Чернігів, починаючи зі скрутних 90-х, був серед головних ініціаторів налагодження дружби й співпраці між його містом Меммінгеном та Черніговом. І ця співпраця міст-побратимів триває вже 26 років.

Натхненник і головний організатор цього фестивалю Олег Васюта особисто знав німецького підприємця і громадського діяча Германа Пфайфера та його дружину Сіклінду Пфайфер, яка сьогодні вболіває за те, щоб ідеї і добрі наміри її чоловіка продовжувалися. «16 років тому, коли Герман Пфайфер пішов з земного життя у вічність, наш символічний обов’язок – вшановувати цю людину. Завдяки його великій праці і зусиллям, між містом Черніговом та містом Меммінгеном діє постійна угода про культурне й економічне співробітництво. Кожного разу, проводячи цей фестиваль, ми знаходимо нові ідеї, нові барви, які доповнюють мистецьку складову цього надзвичайно важливого заходу», - зауважив Олег Васюта.

Нинішній фестиваль відбувся за підтримки Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка. Його також підтримали Національна всеукраїнська музична спілка, Національна спілка композиторів України, Управління культури та туризму Чернігівської міської ради, Національний університет «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, Чернігівський міський німецький культурний центр «Взаємодія». Концертна програма була побудована на класичних зразках музичної культури Німеччини та Австрії, а також творах, що народилися внаслідок співпраці українських та німецьких митців.

Розпочалася концертна програма творами чудової чернігівської композиторки, лауреата творчої премії імені Іллі Слатіна, Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів,  доцента кафедри мистецьких дисциплін Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка Юлії Грицун. Олег Васюта представив композиторку як активного учасника сучасного будівництва музичної культури Чернігівщини. «Старовинну сюїту», а також «Елегію пам’яті Учителя», яку присвятили Герману Пфайферу, виконав симфонічний оркестр Чернігівського музичного коледжу ім. Л.М. Ревуцького під керівництвом заслуженого артиста України Олександра Шевчука. За роялем була сама автор Юлія Грицун.

Продовжили концерт оригінальним номером заслужений діяч мистецтв України Олег Васюта та студентка Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка Анна Шелег. Вони читали вірші українських поетів Павла Тичини та Платона Воронька – Анна Шелег в оригіналі, українською, а Олег Васюта – у перекладі німецькою. Відчути музику таких несхожих мов, поєднаних високими поетичними смислами – це були надзвичайні враження!

Лунали твори німецьких та австрійських класиків у виконанні студентів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка. Вокальний твір Вольфганга Моцарта «Літній вечір» виконав хор університету, художній керівник та диригент, композитор Станіслав Першин; Євген Виноградський віртуозно виконав фрагмент сонати сі-бемоль мажор Йозефа Гайдна; арію Фігаро з опери «Весілля Фігаро» німецькою мовою – талановитий молодий співак Олександр Лузан; Анна Шелег була дуже зворушливою у неперевершеній «Серенаді» Франца Шуберта – також німецькою мовою; оригінальний дует «Натхнення» - саксофоніста Катерина Лисиця та вокалістка Ніка Атрощенко – виконали твір «Коханий» німецькою мовою.

Родзинка концерту – вокальний колектив «Сонячні промені» Чернігівського німецького культурного центру «Взаємодія» під керівництвом заслуженого працівника культури України Світлани Пилипенко. Ансамбль обрав для виступу веселі й запальні пісні і був дуже вражаючим і колоритним у яскравих німецьких національних костюмах.

Також від Чернігівського німецького культурного центру «Взаємодія», який є одним із засновників фестивалю, виступила Валентина Шеховцова-Гок: «Хоч зараз у нас дуже важкі часи, рятує мистецтво. Ми віримо, що переможе пісня, любов і розум!» І прочитала власного вірша «Надія» - німецькою мовою.

За чудовим святом українсько-німецької дружби мудрим поглядом спостерігав Герман Пфайфер з портрету пензля нашого славетного чернігівського художника Федора Кравчука. На завершення концерту організатори приберегли унікальний твір – фрагмент з опери українського композитора Анатолія Пашкевича, автором лібрето якої є Герман Пфайфер. У цієї опери надзвичайно цікава історія, яку повідав Олег Васюта: «Герман Пфайфер був не тільки підприємцем, а ще й поетом, писав лібрето, відроджував національні свята Німеччини. А коли він приїхав в Україну і познайомився з Черніговом, і зокрема, з творчістю Чернігівського народного хору, то, під враженням від українського пісенного фольклору, задумав створити фольк-оперу. І написав лібрето. А народний артист України композитор Анатолій Васильович Пашкевич написав до неї музику. Все це проходило на моїх очах. Прем’єрні покази опери під назвою «Повернення» відбулися у Києві, Чернігові, Меммінгені, Мюнхені, інших містах Німеччини. На ці вистави були запрошені посли інших держав, відомі люди».

Через певний час Олег Васюта задумав відродити постановку, і йому це вдалося. Влітку 2015 року вона знову відбулася: артисти Чернігівського філармонійного центру представили фольк-оперу у Католицькому храмі Чернігова. Її сюжет заснований на біблійній тематиці, а саме на «Притчі про блудного сина» і порушує вічні теми: сімейних цінностей, довіри і підтримки близьких людей, уміння прощати, пошуку свого місця у житті, духовного розвитку. Фрагмент фольк-опери «Повернення» у блискучому виконанні артистів Академічного народного хору Чернігівського філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв Володимира Коцура був гідним завершенням фестивалю. І викликав бажання знову побачити всю оперу, яскраву, колоритну, з надзвичайно глибоким змістом, що поєднує загальнолюдські цінності та культурні традиції українського й німецького народів. Олег Васюта поділився мрією відродити оперу в оригіналі, переклавши арії німецькою, водночас залишивши українські пісні в оригінальному виконанні українською.

16-й фестиваль німецької культури імені Германа Пфайфера відбувся в рамках творчого проекту «Україна європейська». Автор проекту, режисер та ведучий заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode