АРТИСТИ ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ КОНЦЕРТУВАЛИ НА МИКОЛАЇВСЬКОМУ ЯРМАРКУ

2018.07.28_Korop

За участю Академічного народного хору (художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур) та концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру 28 липня 2018 року у селищі Короп відгомонів знаний на всю Чернігівщину Миколаївський ярмарок.

В новітні часи ярмарок проходив  вже вшістнадцяте, хоча своїми традиціями він сягає в ХІХ століття. А передісторія цього свята така.

1848 рік.  Короп безжально косила холера. Сподіватися можна було тільки на диво. І тоді з Рихлівського монастиря була принесена чудотворна ікона Святителя Миколая. Священики із парафіянами хресною ходою пронесли її навколо міста, і таке диво відбулося − епідемія припинилася.  У пам’ять про це чудо і з’явився в Коропі Миколаїв день, що став ярмарковим. Традиція ярмаркувати проіснувала в Коропі фактично до кінця 20-х років минулого століття, аж поки її не перервали більшовики. І лише у 2001 році, вже за часів незалежної України, її знову було поновлено.

Нинішні організатори Миколаївського ярмарку не лише дбайливо ставляться до збереження давніх традицій, але й намагаються їх примножити. Акцент під час проведення цьогорічного свята коропська громада вирішила зробити на національних традиціях, а особливо − місцевих. Тож їм було відведене чільне місце і в традиційному проходженні громад ярмарковою площею, і в облаштуванні куренів, і в костюмах та святковій кухні.

Більш докладно про ярмарок можна прочитати на офіційній сторінці Коропської селищної ради.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431
Фото Вікторії Сидорової та Коропської селищної ради


QR-Code generated with LudwigQRCode